piątek, 11 stycznia 2013

Zupa selerowa z camembertem i masłem estragonowym






Książkę Annie Bell z przepisami na zupy nabyłam wiosną ubiegłego roku. Nadeszła zima i wraz z nią nieposkromiona ochota na zupę. Jako pierwszą do przetestowania wybrałam zupę selerową z Normandii. Franco oczywiście z góry  „kręcił nosem” na francuski wynalazek, ale nie było już sensu niczym kręcić, kiedy zupa była gotowa.
Faktycznie smak zupy jest bardzo francuski, zapewne za sprawą estragonu, sera camembert i kapinki białego wina. I ta prezencja, hmm ! W książce zupka wyglądała elegancko i tak też zaprezentowała się na moim talerzu. Szczerze powiedziawszy mam słabość do posiłków eleganckich i smacznych. Mieliśmy „ekskluzywną” kolację.  


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ

 


Składniki na 4 porcje:

  • 40 g masła
  • 1 seler naciowy, oczyszczony z zewnętrznych łodyg, pokrojony w cienki plastry
  • 2 pory, oczyszczone z zewnętrznych warstw, pokrojone w cienkie plastry
  • 200 ml białego wina
  • 1,2 l świeżego bulionu z kurczaka
  • Sól morska i czarny mielony pierz do smaku

Grzanki:
§         Kilka kromek bagietki , grubości 1 cm
§         Kilka plasterków sera camembert pokrojonego na plasterki

Masło estragonowe:
  • 50 g masła
  • 1 łyżka posiekanego estragonu






15 komentarzy:

  1. Zupa wygląda bajecznie :) z miłą chęcią zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładnie wyglądacie ! urocze zdjęcie na nagłówku :]
    a zupka.. dla mnie w sam raz. a jak z camembertem, to już w ogóle, skradłyście moje smakowe serce :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cały czas pracujemy nad podbiciem serc wszystkich :D

      pozdrawiamy serdecznie karmel-itko

      Tapenda

      Usuń
  3. Zupa pięknie się prezentuje. Zanim zaczęłam czytać post tytuł mnie zmylił. Byłam przekona, że zupa będzie kremowa z selerem korzeniowym;-) Zamierzam przetestwoać ją na swoich:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a widzisz Marzenka, Francuzi to potrafią zaskakiwać !:)

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  4. Elegancko to fakt, bardzo elegancko i pysznie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. O na taką zupę to ja chętnie mordą pokręcę, niczym czarna krowa w kropki bordo. Proste i pyszne i jak wygląda!
    Pozdrowionka! (ano i Wasze zdjęcie u góry bardzo pozytywnie nastraja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dybka, trzeba przyznać, że z cytrynami nam do twarzy. Same jesteśmy zaskoczone !;)

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  6. Piękne zdjęcia i bardzo apetyczna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkim dziękujemy za miłe komentarze i pozdrawiamy !

    Ela i Kasia
    - zespół Tapendy

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialna propozycja i zachwycające zdjęcia! :) Zdecydowanie do wypróbowania :)
    Pozdrawiam Was Dziewczęta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. i z grzankami! Uwielbiam zupy z grzankami, zawsze robię cebulową. Selerowa brzmi intrygująco.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa. Ale nie jestem pewna, czy by mi smakowała - tyle wyraźnych i mocnych smaków w jednym...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po francusku .... :)


      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...