sobota, 11 stycznia 2014

Suflet czekoladowy - idealny :)



Suflet czekoladowy - delikatny, lekki, o konsystencji czekoladowej pianki lub musu, bez dodatku masła i mąki. Nie jest trudny w wykonaniu, wystarczy trzymać się ściśle poniższego przepisu. Pięknie rośnie, nawet do 2-3 cm ponad foremkę. Serwujemy go natychmiast po upieczeniu. 


Polecamy!!!



Składniki na 2 suflety:
·         75 g gorzkiej czekolady, posiekanej
·         45 ml śmietany kremówki 36%
·         1 łyżki cukru
·         1 jajko, w temperaturze pokojowej
·         1 łyżeczka likieru amaretto
·         szczypta soli



Przygotować 2 ramekiny o pojemności ok. 180 ml każdy. W środku wysmarować je dokładnie (po same górne brzegi, co ważne) masłem wysypać drobnym cukrem. Nadmiar cukru strzepać.

Piekarnik rozgrzać do 200ºC (termoobieg).


...użyłyśmy naszego ulubionego likieru amaretto...


W garnuszku z grubszym dnem umieścić śmietanę kremówkę, cukier, likier i całość zagotować...




a następnie zdjąć z palnika i natychmiast wsypać posiekaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty.


 Oddzielić białko od żółtka. Żółtko dodać do letniego sosu czekoladowego i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną.



W oddzielnym naczyniu ubić białko ze szczyptą soli do otrzymania sztywnej konsystencji. Pianę z białka dodawać po łyżce do sosu czekoladowego i delikatnie za pomocą rózgi połączyć, ale nie mieszać zbyt długo, do uzyskania jednolitego koloru masy.


Przygotowaną masę sufletową przelać do ramekinów, napełniając je całkowicie (2 - 3 mm od górnej krawędzi ramekina). Włożyć do rozgrzanego piekarnika, po 30 sekundach obniżyć temperaturę do 180ºC Piec około 12-14 minut. 




Gorące suflety wyjąć z piekarnika, oprószyć cukrem pudrem i natychmiast podawać. To naturalne, że po około 5 - 10 minutach suflety lekko opadną (dlatego zawsze podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika). Wtedy wystają około 1 cm ponad ramekiny.


 Smacznego !!!









8 komentarzy:

  1. No i jak wygląda!!!:-)
    Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie wygląda idealnie:-), macie ręce do sufletów dziewczyny:-) super!

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne, zrobię na Walentynki, będzie udany wieczór :D

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluje wyszedł cudny:) już czuję tą słodycz czekolady po jednej łyżeczce.

    Miłej niedzieli Dziewczyny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, pięknie wyrośnięty!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękujemy za ciepłe słowa, pozdrawiamy i zapraszamy :):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam suflety, jak pięknie urósł, jadłam ostatnio cytrynowy :) ale czekoladowy jest najlepszy.. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...