sobota, 8 listopada 2014

Ciastka z jabłkami - prosty i szybki przepis krok po kroku



 
Tapenda poleca tym razem prosty i szybki przepis
 na ciasteczka z jabłkiem. Ich prostota tkwi m.in w składnikach:
ser twarogowy półtłusty (mielony), masło, mąka w równych proporcjach.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
 
Smacznego!
 
 
 
SKŁADNIKI CIASTA:
przepis na ko 35 - 40 ciasteczek
 
1 kostka sera twarogowego półtłustego
 (250 g) - użyłyśmy tego z biedronki
250 g masła
250 g mąki
 
oraz
3-4 średnie jabłka
mąka do podsypania
2 jajka
cukier (biały lub brązowy)




 
Zimne masło kroimy w kostkę, ser rozkruszamy
 i dosypujemy mąkę.
Zagniatamy ciasto, aby stanowiło jednolitą kulę.

 
Następnie jabłka dzielimy na ósemki i obieramy je ze skórki.

 
Ciasto rozwałkować

 
na grubość ok. 3-4 mm

 
Za pomocą foremki lub szklanki wykrawać krążki.

 
Cząstki jabłek kładziemy na krążkach ciasta
(szerszą stroną jabłka na zewnątrz) i składamy

 
je na połowę.
 
 
 
Wszystkie ciastka układamy na wyłożonej papierem do
 pieczenia formie i smarujemy rozmąconym jajkiem,


 
a następnie posypujemy cukrem. Formy z ciastkami wstawiamy do nagrzanego (180 stopni - termoobieg) piekarnika na 10-15 minut ( albo do uzyskania złotego koloru ciasteczek).
 

Smacznego !!!
 


9 komentarzy:

  1. rzeczywiście bardzo proste do zrobienia, zapisze i na pewno wykorzystam gdy będę miała mało czasu a dużo ochotę na coś słodkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne ciasteczka, efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne w swojej prostocie... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale sliczne... kusza... u mnie dzis szarlotka ale te cisteczka jeszcze w tym sezonie zrobie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie fajne ciasteczka, wyglądają pysznie, zabieram sobie przepis i kilka sztuk ciasteczek do kawki :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pozwolilam sobie podazyc za zostawionym linkiem pod komentarzem o mace pszennej (Piekarnia.Tatter o Chlebie), gdzie szczegolowo sie tlumacze ;-)

    Przepis na ciastka z jablkami rzeczywiscie prosty i szybki - pieknie wygladaja po upieczeniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam ten przepis od lat , ale nigdy nie piekłam z jabłkami.Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super :) Robię takie tylko z drożdżowego ciasta (przepis z "Kuchni" jesiennej, bodajże październikowej) - też błyskawiczne, bo ciasto w ogóle nie wyrasta. Wyrobione i od razu na kółeczka, jabłka w środek i do piekarnika. Znikają jeszcze szybciej.

    Wersję twarożkową też na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...