tag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post7821463884524147006..comments2024-03-27T22:26:01.168+01:00Comments on TAPENDA Przepisy Kulinarne na każdy dzień: Pączki BomboloniKasia S,http://www.blogger.com/profile/02399308408969595871noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post-78100953755386722902015-02-11T22:43:46.243+01:002015-02-11T22:43:46.243+01:00Witam Panią/ Pana.
domyślam się, że pytanie jest ...Witam Panią/ Pana. <br />domyślam się, że pytanie jest z Italii i pytanie jest trudne, szczególnie dla nas, bo nadajemy z RP. Z tego co pamiętam w Italii, oznaczenia 0 i 00 są przypisane osobno dla mąki z pszenicy zwyczajnej (grano tenero) i osobno dla mąki z pszenicy durum/ semolina (grano duro). Jeśli się nie mylę, to mąka wykonana z pszenicy zwyczajnej 00 i 0 to odpowiednio polskie odpowiedniki typów 450 i 500-550 i 650. Typ 450 to najsłabsza mąka ( mało białka), powstaje ze zmielenia bielma pszenicy i wymaga zwiększonej ilości drożdży, aby ciasto wyrosło. Wróćmy do Manitoby. Manitoba jest mąką powstającą z pszenicy zwyczajnej !!! i jej fenomen polega na tym, że jest w niej dużo biała 13-14 g/ 100 g. żadna inna mąka wykonana z pszenicy zwyczajnej nie ma takich parametrów- max to 9g białka na 100 g. Oznacza to, do ciasta wykonanego z użyciem manitoby można użyć więcej wody, mniej drożdży i ciasto bombastycznie wyrośnie. Jeśli Pani mąka do pizzy 00 jest zrobiona z pszenicy zwyczajnej, to znaczy że jest odpowiednikiem polskiego typu 450-550, Jeśli z kolei Pani/ Pana mąka do pizzy jest wykonana z pszenicy durum, to może się zdarzyć, że jej moc (W) dorównuje manitobie. Podsumowując, proszę przeczytać na etykiecie ( jeśli jest podane) jaka jest ilość białka na 100 g mąki, to chyba najlepsza metoda. Powracając do Pani/ Pana pytania: oczywiście, że można użyć mąki 00, kwestią do odgadnięcia jest co to za mąka, ile ma białka i te informacje należy skorelować z ilością wody i drożdży. Zachęcam również do lektury: http://it.wikipedia.org/wiki/Farina#Farina_di_grano_tenero<br />http://it.wikipedia.org/wiki/Farina_manitoba<br />Tak jak uprzedzałam- pytanie jest mega trudne !<br /><br />Pozdrawiamy serdecznie<br />Tapenda<br /><br /><br /> Kasia S,https://www.blogger.com/profile/02399308408969595871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post-9345719720729420562015-02-11T14:02:35.842+01:002015-02-11T14:02:35.842+01:00Czy zamiast mąki manitoba może być la tu farina do...Czy zamiast mąki manitoba może być la tu farina do pizzy,też typ 00? U mnie w mieście nie ma tej mąki manitoba. Z góry dzięki za odpowiedźAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post-68417804987006592462014-03-03T00:41:23.847+01:002014-03-03T00:41:23.847+01:00Dziękujemy, że do nas wpadliście na pączka :D
Poz...Dziękujemy, że do nas wpadliście na pączka :D<br /><br />Pozdrawiamy serdecznie<br />TapendaKasia S,https://www.blogger.com/profile/02399308408969595871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post-78802554586784543332014-03-03T00:40:38.331+01:002014-03-03T00:40:38.331+01:00mamy to samo :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapendamamy to samo :D<br /><br />Pozdrawiamy serdecznie<br />TapendaKasia S,https://www.blogger.com/profile/02399308408969595871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post-27224288199299996652014-03-02T11:39:38.503+01:002014-03-02T11:39:38.503+01:00Obłędne pączusie! I to nadzienie, pyszota! Obłędne pączusie! I to nadzienie, pyszota! Magda C.http://www.brulionspadochroniarza.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post-2183595815197016132014-02-27T17:42:12.757+01:002014-02-27T17:42:12.757+01:00Włosi wiedzą, co dobre!Włosi wiedzą, co dobre!Beata Błaszczykhttps://www.blogger.com/profile/13282564811096805146noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post-22339606117966220462014-02-26T22:45:26.926+01:002014-02-26T22:45:26.926+01:00Wyglądają bosko :) Świetnie wykonany instruktaż. N...Wyglądają bosko :) Świetnie wykonany instruktaż. Na zdjęciach nie wygląda to wcale na takie trudne, ale i tak się raczej nie odważę za nie zabrać ;)wedelkahttps://www.blogger.com/profile/03849565409098936055noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post-67437476952749497902014-02-26T18:11:50.277+01:002014-02-26T18:11:50.277+01:00kuszące :) uroczy ten ogonek! :)kuszące :) uroczy ten ogonek! :)Happy Kitchen.https://www.blogger.com/profile/03629274647207937211noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post-70709232879532191112014-02-26T18:01:24.392+01:002014-02-26T18:01:24.392+01:00Ale mam smaka....Boże jutro ten dzień, co ja bym d...Ale mam smaka....Boże jutro ten dzień, co ja bym dała za takiego pąka!!!Back Tastehttps://www.blogger.com/profile/01464850081758516842noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post-67749173258122215392014-02-26T17:31:10.741+01:002014-02-26T17:31:10.741+01:00uwielbiam je i w zeszłym roku robiłam z kremem Pas...uwielbiam je i w zeszłym roku robiłam z kremem Pasticcera - były boskie, a krem to mogę jeść sam :)) Szpinakożercahttps://www.blogger.com/profile/04361150439145097231noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post-21318503490508575672014-02-26T14:16:56.983+01:002014-02-26T14:16:56.983+01:00I te ogonki są cudne, najpiękniesze...:-)I te ogonki są cudne, najpiękniesze...:-)Marzenahttps://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post-64347129532630298752014-02-26T09:45:04.198+01:002014-02-26T09:45:04.198+01:00Jak dobrze, że za moment post ;)....będzie co zrzu...Jak dobrze, że za moment post ;)....będzie co zrzucać ;D<br />BOMBOLONI ekstra !!!!<br />Serdeczności:)Ela D.https://www.blogger.com/profile/06836360374597682200noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post-54632171222382935292014-02-26T09:24:59.046+01:002014-02-26T09:24:59.046+01:00Jak zawsze pięknie pokazane wykonanie tych cudnych...Jak zawsze pięknie pokazane wykonanie tych cudnych pączków ja jednak w tym roku skorzystam z piekarnika :)Monika Pazdejhttps://www.blogger.com/profile/10098103279644458521noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post-89032169998819803042014-02-26T09:17:33.691+01:002014-02-26T09:17:33.691+01:00matko i jak tutaj ich nie zjeść;)?!!! bierzcie je ...matko i jak tutaj ich nie zjeść;)?!!! bierzcie je ode mnie, bo zjem każdą ilość:D:D:D:D:DAntenkahttps://www.blogger.com/profile/06699237142547905321noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post-3237507631573452262014-02-26T09:07:55.672+01:002014-02-26T09:07:55.672+01:00Ja na diecie jestem a tutaj takie cuda! Litosci ni...Ja na diecie jestem a tutaj takie cuda! Litosci nie macie dziewczyny!Niania w Paryzuhttps://www.blogger.com/profile/13462958764000197470noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post-43697641889101640662014-02-26T08:35:03.608+01:002014-02-26T08:35:03.608+01:00uuf jak dobrze że ja już po śniadaniu bo bym chyba...uuf jak dobrze że ja już po śniadaniu bo bym chyba nie wytrzymała ;)Olahttps://www.blogger.com/profile/16512844499640756385noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post-16897261492316139272014-02-26T08:30:51.030+01:002014-02-26T08:30:51.030+01:00jakie super nadziane pączki, musza być pyszne:Djakie super nadziane pączki, musza być pyszne:DAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08385146100366861537noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post-75513730501703101472014-02-26T07:32:44.635+01:002014-02-26T07:32:44.635+01:00Bajeczne! Pięknie wyrośnięte, cudownie upieczone i...Bajeczne! Pięknie wyrośnięte, cudownie upieczone i nadziane! Cudo!Kamilahttps://www.blogger.com/profile/06748703342069541282noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6055076742725098824.post-41327699757693690652014-02-26T07:31:41.802+01:002014-02-26T07:31:41.802+01:00Te pączki muszą być przepyszne. W tym roku zobaczy...Te pączki muszą być przepyszne. W tym roku zobaczyłam chyba na blogach najwięcej pączków w swoim całym życiu ;) whinesshttps://www.blogger.com/profile/03799695771262840709noreply@blogger.com