Zapewniamy, że ciasto jest lekkie i wilgotne. Niestety ma jedną wadę...szybko znika ;)
Zapraszamy !!!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
2 jaja
¾ szklanki cukru
1 śmietana 18% (szczecinecka mała lub mały jogurt naturalny)
3 łyżki oliwy
1 cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki (np. wrocławskiej)
¾ szklanki cukru
1 śmietana 18% (szczecinecka mała lub mały jogurt naturalny)
3 łyżki oliwy
1 cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki (np. wrocławskiej)
Wszystko wymieszać drewnianą łyżką na
jednolita masę i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia lub dobrze wysmarowaną
formę (o wymiarach24x34 cm).
ok.0,5 szklanki żurawiny (suszonej)
ok.6 sztuk bananów (średniej wielkości)
½ cytryny
ok.6 sztuk bananów (średniej wielkości)
½ cytryny
Na surowe ciasto układamy tu i ówdzie żurawinę,
a następnie obrane, skropione sokiem z cytryny i przecięte wzdłuż banany jeden
obok drugiego. Wszystko delikatnie wciskamy w ciasto. Całość przykrywamy
kruszonką i wstawiamy do piekarnika (termoobieg 170°C). Pieczemy ok.40minut do
tzw. suchego patyczka.
KRUSZONKA:
½ kostka KASI
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki wrocławskiej
½ szklanka mąki krupczatki
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki wrocławskiej
½ szklanka mąki krupczatki
Po upieczeniu ciasta jeszcze ciepłe smarujemy kajmakiem * (mała puszka), a
kiedy całkowicie ostygnie przykrywamy warstwą kremówki i posypujemy posiekanymi
orzechami włoskimi.
WARSTWA ŚMIETANOWA:
250 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
ok. 2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
ok. 2 łyżeczki soku z cytryny
Zrobić według przepisu na opakowaniu.
* kajmak (najlepiej ciepły) wykładać na kruszonkę za pomocą łyżki sylikonowej.
Smacznego!
Pyyyyysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZnikające ciasto to gwarancja dobrego smaku :) Pycha!
OdpowiedzUsuńJeśli tylko z kajmakiem to musiało być pycha:-) Doskonale rozumiem, że tak szybko znika:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
M.
u nas również takie ciacho zniknęłoby w tempie expresowym:) cudowne połączenie smaków, a wygląd boski:)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda ! :)
OdpowiedzUsuńJak będę szukać warstwowych ciast to będę uderzać do Tapendy! :) Macie wybór :)
OdpowiedzUsuńPS. Doceniam gust muzyczny Tapendy, ale strona przez tą muzykę ładuje się całe wieki, muszę mieć anielską cierpliwość, skoro Was odwiedzam :)))
Z wiosennymi pozdro,
Agata
Przepis traci mi niemieckim tradycjami ciastkarskimi bo i te warstwy i ta Kremowa cześć plus kruszonka.... Wyglada pięknie i pewnie dobrze smakuje choć dla mnie brzmi zimowo bo banany i zurawinami. Zachowań więc na przyszła zimę! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, w sam raz do kawusi:-)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie. Piękna piosenka!:)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDziękujemy za komentarze i zapraszamy na nasz blog:):)
OdpowiedzUsuńSerdecznie i wiosennie Wszystkich pozdrawiamy!!!
O ja! Żurawinko! Pyszności moja, Ty jesteś samo zdrowie! Ile Cię trzeba cenić, ten tylko się dowie, kto Cię zeżre, i to jeszcze w takim cieście wypasionym :-P
OdpowiedzUsuńPozdrowionka,
dybka (to ja, musiałam zmienić nazwę na potrzeby pracy i nie wiem, jak zrobić, żeby można było zamieniać za każdym razem.......)
Nie dziwię się, że szybko znika, gdyż wygląda przepięknie !
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, ale czy można zastąpić czymś żurawinę? Niestety niezbyt za nią przepadam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Patrycja :)
Żurawinę można zastąpić borówkami, polecam.
OdpowiedzUsuńAyraa