czwartek, 10 kwietnia 2014

Jak zrobić Beszamel




Beszamel to sos bazowy, który używany jest dla dopełnienia dań zapiekanych, wykonanych z warzyw oraz makaronów. 
Beszamel bardzo często wykorzystuje się dla przygotowania dań kuchni polskiej, jednak historycznie sos związany jest ściśle z kuchnią włoską i francuską. 


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ


składnik:
  • mleko- 3/4 litra
  • masło- 50 g
  • mąka- 70 g
  • gałka muszkatałowa- szczypta, do smaku
  • sól-  szczypta, do smaku
  • biały mielony pieprz- szczypta, do smaku

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten sos, świetnie sprawdza się prawie do wszystkiego! Unikam z wiadomych powodów hihihi

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny sos, nadaje się do wielu rzeczy, szkoda tylko, że tak bardzo kaloryczny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham beszamel!!!! :D i Katarzynę Medycejską!

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię, jednak mam dłuugie zęby na gałkę i jej unikam:-) Ciewostki dotyczące pochodzenia danej potrawy bardzo mnie cieszą:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robie czesto do roznych Dan... Fajnie, ze opisalas historie potrawy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czym można zastąpic mleko w tym sosie.Ze względu na chorobe nie mogę jeść mleka ani żadnego nabiału,a chciałabym taki sos wykorzystać .--Rosa.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie czujemy się na siłach, aby móc doradzić produkt, który neutralnie wpłynie na Pani samopoczucie. Przykro nam.

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń