Bardzo nam się podoba przepis na chleb pszenny bez wyrabiania- spektakularny efekt minimalnym wysiłkiem. W rezultacie powstaje chleb z dziurami, chrupki, pachnący, idealny na sobotę i niedzielę, idealny towarzysz podczas długich rodzinnych rozmów. Pozostałe dodatki na przykład pomidory, sery, oliwki czy wędlina, zaręczamy, że jeśli są lub ich nie ma, przy tym chlebie nie mają żadego znaczenia. Chleb sam się wybroni.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę
Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki *
- mąka manitoba- 500 g
- woda 380 g
- sól- 18 g
- świeże drożdże- 7 g
Pięknie wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje, a pracy przy nim bardzo mało! Pycha!
OdpowiedzUsuńOd dłuższego czasu marzę o domowym chlebie, dziękuję za przepis :) Wygląda na to ,że wreszcie odniosę sukces ... ;) Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuńco to znaczy- mąka manitoba??
OdpowiedzUsuńaga4232
Maka Manitoba to mąka pszenna o 12-14 g białka na 100 g mąki. Manitobę używa się do wzmocnienia mąki słabej czyli np. mąką typ 450/500. Manitobę używa się również do ciast długodojrzewających, np. ten przepis. Mąka nie wymaga użycia dużej ilości drożdży.
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
aha ale czy u nas ta mąka ma konkretną nazwę i producenta? gdzie można ją kupić?
UsuńMaka Manitoba to nazwa własna, tak jak na przykład mąka ziemniaczana. W Polsce pszenica tego rodzaju nie jest uprawiana dlatego mąka jest w całości importowana.W Poznaniu bez problemu mąkę Manitoba można dostać w sieci Piotr i Paweł - brązowa torebka z napisem - farina Manitoba ( mąka Manitoba). W tej sieci manitoba znajduje się na tych samych regałach co najzwyklejsza mąka pszenna.
UsuńKiedy już ją dostaniesz spróbuj również innych przepisów z naszej strony z mąką manitoba. Ciabatta z ogromnymi dziurami jest wspaniała http://tapenda.blogspot.com/2014/11/ciabatta-z-ogromnymi-dziurami.html, pizza na cieście długowyrastającym to też rarytas http://tapenda.blogspot.com/2014/10/ciasto-do-pizzy.html
Wszystkie te przepisy łączy mąka, dużo wody, mało drożdży !!!!!! ale też i dużo czasu. Jak to się mówi- bez pracy nie ma kołaczy, ale będziesz zadowolona/y jeśli nie gustujesz, podobnie jak ja, w marnym drożdżowym cieście.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda