Tapenda poleca tym razem prosty i szybki przepis
na ciasteczka z jabłkiem. Ich prostota tkwi m.in w składnikach:
ser twarogowy półtłusty (mielony), masło, mąka w równych proporcjach.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Smacznego!
SKŁADNIKI CIASTA:
przepis na ko 35 - 40 ciasteczek
1 kostka sera twarogowego półtłustego
(250 g) - użyłyśmy tego z biedronki
250 g masła
250 g mąki
oraz
3-4 średnie jabłka
mąka do podsypania
2 jajka
cukier (biały lub brązowy)
Zimne masło kroimy w kostkę, ser rozkruszamy
i dosypujemy mąkę.
Zagniatamy ciasto, aby stanowiło jednolitą kulę.
Następnie jabłka dzielimy na ósemki i obieramy je ze skórki.
Ciasto rozwałkować
na grubość ok. 3-4 mm
Za pomocą foremki lub szklanki wykrawać krążki.
Cząstki jabłek kładziemy na krążkach ciasta
(szerszą stroną jabłka na zewnątrz) i składamy
je na połowę.
Wszystkie ciastka układamy na wyłożonej papierem do
pieczenia formie i smarujemy rozmąconym jajkiem,
a następnie posypujemy cukrem. Formy z ciastkami wstawiamy do nagrzanego (180 stopni - termoobieg) piekarnika na 10-15 minut ( albo do uzyskania złotego koloru ciasteczek).
Smacznego !!!
rzeczywiście bardzo proste do zrobienia, zapisze i na pewno wykorzystam gdy będę miała mało czasu a dużo ochotę na coś słodkiego:)
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasteczka, efektowne :)
OdpowiedzUsuńPiękne w swojej prostocie... :)
OdpowiedzUsuńale sliczne... kusza... u mnie dzis szarlotka ale te cisteczka jeszcze w tym sezonie zrobie!
OdpowiedzUsuńJakie fajne ciasteczka, wyglądają pysznie, zabieram sobie przepis i kilka sztuk ciasteczek do kawki :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńPozwolilam sobie podazyc za zostawionym linkiem pod komentarzem o mace pszennej (Piekarnia.Tatter o Chlebie), gdzie szczegolowo sie tlumacze ;-)
OdpowiedzUsuńPrzepis na ciastka z jablkami rzeczywiscie prosty i szybki - pieknie wygladaja po upieczeniu :-)
Zrobiłam ! Pyszne :)
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis od lat , ale nigdy nie piekłam z jabłkami.Na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńSuper :) Robię takie tylko z drożdżowego ciasta (przepis z "Kuchni" jesiennej, bodajże październikowej) - też błyskawiczne, bo ciasto w ogóle nie wyrasta. Wyrobione i od razu na kółeczka, jabłka w środek i do piekarnika. Znikają jeszcze szybciej.
OdpowiedzUsuńWersję twarożkową też na pewno wypróbuję :)