Nadchodzi taki czas, kiedy nasze "pociechy" proszą o coś słodkiego
na szkolny kiermasz bożonarodzeniowy.
Tapendowa propozycja to ciasteczka cynamonowe
ozdobione orzechami i migdałami. Sprawdzą się na pewno :) :)
Ciasteczka zachowują świeżość do ok. 4 tygodni.
Przepis na ok 50 sztuk.
Z pewnością ze smakiem zjemy je w okresie świątecznym w domu
do gorącej herbaty lub kawy.
Smacznego!!!
SKŁADNIKI:
Mąkę mieszamy z mączką orzechową lub migdałową.
Dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii,
cukier puder, jajko oraz cynamon.
Wszystkie składniki delikatnie łączymy w misce za pomocą palców.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki
mniej więcej na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm.
Używając foremek, wycinamy ciasteczka o różnych kształtach
Ciasteczka dekorujemy orzechami, migdałami i cukrem trzcinowym.
a nawet grubą solą morską. Pieczemy w temperaturze 180•C (termoobieg) przez ok. 12 - 15 minut.
Smacznego :) :)
zapisuję przepis:) muszą być smaczne:D
OdpowiedzUsuńA jakie są szanse,że taki antytalent do pieczenia, jak ja, da radę ? ;) Wszelkie ciasta i ciasteczka to moja zmora... Pozdrawiam ciepło - M.
OdpowiedzUsuńJuż mi ślinka cieknie na sam widok, uwielbiam cynamon :-) z chęcią zrobię takie ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńPyszne! Pięknie wykonane!
OdpowiedzUsuńCudne :) Takie ciasteczka mają w sobie niesamowity urok :)
OdpowiedzUsuńgenialne...
OdpowiedzUsuń