Tytuł „ Prawdziwe Tiramisu” wziął się nie bez przyczyny, o
czym można przeczytać w dalszej części. Do wykonania Tiramisu zostały użyte klasyczne dla deseru
składniki czyli ser mascarpone, jajka, wywar z kawy, likier amaretto ( można
zastąpić aromatem migdałowym), biszkopty Savoiardi, cukier i kakao. Jeśli Tiramisu, zamiast w pucharkach, ma zostać podane w
postaci kostki należy do masy dodać żelatynę, która wzmocni jej strukturę i tym
samym deser da się pokroić. Na podaną w przepisie ilość sera oraz jajek
proponujemy użyć 5 g
żelatyny ( alternatywnie 2 płatki żelatyny) i rozpuścić ją w 25 g wody. Proporcje nie są
przypadkowe, gdyż 1 g
żelatyny wchłania pięciokrotnie większą ilość wody. Jeśli chcielibyście jeszcze
bardziej wzmocnić strukturę masy to po prostu dodajcie dodatkowe gramy żelatyny
i dobierzcie ilość wody wynikającą z iloczynu 1g żelatyny x 5= woda (g).
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę
Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
- ser mascarpone- 500 g
- jajka- 6 sztuk
- cukier- 250 g
- wywar kawy - 300 ml lub wg potrzeb
- żelatyna - 5 g
- woda- 25 g
- savoiardi-200 g
- amaretto- do smaku
- kakao- wg potrzeb
Mniam jakie pyszności :-) bardzo lubię ten deser :-) pozdrawiam i życzę miłego dnia :-)
OdpowiedzUsuńPrawdziwie królewski deser! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny deser:-) I pokazany bardzo obrazowo:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńJak zwykle pieknie!
OdpowiedzUsuńTak, masa z prawdziwym mascarpone smakuje bajecznie... A taka oszukana, to wiadomo.
OdpowiedzUsuńDeser wygląda cudownie, to jeden z moich ulubionych :)
Bardzo lubie tiramisu.
OdpowiedzUsuńJeszce nie robilam z dodatkiem piany z bialek.
:)
Kasiu, nie martw się, człek całe życie nabiera nowych doświadczeń :)
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Tradycyjne i pyszne, mniam :)
OdpowiedzUsuń