Zapraszamy na pyszną tarte z bananami, w której
skład wchodzą:
masa kajmakowa, banany, bita śmietana, serek mascarpone,
ciasteczkowy spód, a całość oprószona jest przesianym kakao.
Smakuje naprawdę wybornie.
Tarta w smaku przypomina BANOFFEE PIE, ale nie
jest aż tak słodka
i również robi się ją bez pieczenia.
Koniecznie musicie spróbować :) :)
SKŁADNIKI:
150 g ciastek (digestive, herbatniki, owsiane - jakie lubicie)
100 g masła (rozpuścić w rondelku)
250 g serka mascarpone
2 czubate łyżki masy kajmakowej
250 ml śmietany 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
2 średnie banany
sok z pół cytryny
kakao do oprószenia
***
Ciasteczka pokruszyć tak, aby przypominały okruchy tartej bułki.
Można to zrobić ręcznie umieszczając je w mocnym woreczku
za pomocą wałka lub szybciej w malakserze.
Do pokruszonych ciasteczek dodać roztopione masło
i całość wymieszać do otrzymania konsystencji mokrego piasku.
Jeżeli będziecie mieć problem z uzyskaniem takiej masy
należy dodać jeszcze masła.
Dzieje się tak w zależności od wyboru ciastek.
Masę ciasteczkową wykładamy do formy - o wymiarach 36x13 cm
(najlepiej z wyjmowanym dnem)
Masę należy mocno przycisnąć do dna i boków formy
o tak, a następnie całość schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy banany - krojąc je w kostkę
i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny.
Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan-fixem.
W innym naczyniu miksujemy serek mascarpone
z masą kajmakową na gładką masę.
Na schłodzoną masę ciasteczkową wykładamy serek mascarpone
zmiksowany z masą kajmakową,
a następnie pokrojone banany
Na wierzch owoców wykładamy ubitą na sztywno śmietanę
i całość w miarę wyrównujemy.
Na koniec kakao i schładzamy całość w lodówce przez
minimum 3 godziny ( a najlepiej przez całą noc).
Gotowe !!!
Przed podaniem można dodatkowo każdy kawałek ozdobić
cukrem pudrem używając różnych szablonów.
Smacznego !
prezentuje się obłędnie pysznie!
OdpowiedzUsuńCudowna ta Wasza tarta. Pysznie wygląda i z chęcią podkradłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńMegaapetyczna tarta, natychmiast do schrupania/Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!! przy najbliższej okazji robie to:)
OdpowiedzUsuńDeserowe szaleństwo! Uwielbiam to ciacho!
OdpowiedzUsuńBoskie połączenie smaków :) Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńJak można przeliczyć jej wielkość na okrągłą formę do tarty ??? Wygląda obłędnie ...
OdpowiedzUsuńwszystko w zależności od wymiaru okrągłej....istnieją jakieś programy wprawdzie...na taką o średnicy 27 cm robię z półtorej porcji ;) Pozdrawiam!
UsuńA czy zamiast masy kajmkowej mogę dodać np. czekoladową nutelle???
OdpowiedzUsuńSzczerze nie próbowałam, ale myślę, że będzie równie pyszna :) Pozdrawiam!!!
Usuń