Dziś zapraszamy na przepis na staropolski żurek doprawiony
zakwasem z mąki żytniej. Nasz żurek został ugotowany na białej kiełbasie w
wywarze warzywnym z dodatkiem suszonych grzybów leśnych. To właśnie suszone
grzyby, a dokładnie ich ciemne kapelusze powodują, że wywar staje się ciemny. Ta wersja przepisu nie uwzględnia zabielenia żurku, ani mlekiem, ani
śmietaną.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę
Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki: *
- surowa biała kiełbasa- 250 g
- wędzony boczek- 100 g
- zakwas na żur- 1/2 litra
- woda- 2 litry
- cebula- 2 sztuki
- czosnek- 4 ząbki
- włoszczyzna- pęczek
- suszone grzyby- mała garść
- liście laurowe- 3 sztuki
- ziele angielskie- 4 sztuki
- czarny pieprz- 5 zieren
- majeranek- 1 łyżka
- sól i czarny mielony pieprz- do smaku
- natka pietruszki- do dekoracji
- olej- wg potrzeb
- jaja- ilość wg uznania
* ilość: 4 porcje
Pycha! Nadchodzi smaczny czas :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniały żurek;)
OdpowiedzUsuńIdealny na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuń