środa, 27 maja 2015

Sałatka Grecka z Serem Feta


"Horiatiki” czyli „sałatka wiejska”, popularnie nazywana w Polsce sałatką grecką. Typowa sałatka grecka Horiatiki składa się kawałków dojrzałych pomidorów, ogórków, cebuli, oliwek kalamata i sera feta. Wszystkie warzywa wiąże aromatyczna oliwa z oliwek. Istnieje wiele wersji sałatki horiatiki, które różnią się w zależności od rejonu gdzie są wykonywane. Na przykład na wyspach greckich często do sałatki horiatiki dodaje się kapary z kolei w kontynentalnej części Grecji dodaje się zieloną, pikantną paprykę. Do gustu powinien Wam przypaść dodatek paksimadi czyli kawałeczki suchego razowego pieczywa, które po dodaniu do sałatki wchłaniają oliwę, soki z warzyw i pęcznieją. W ten to oto prosty sposób sałatka staje się sycącym, domowym i pysznym letnim daniem. Oto nasza propozycja Horiatiki. Zapraszamy na przepis.


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu.  Kliknij   TUTAJ

Składniki: *
  • świeży ogórek- 1 sztuka
  • oliwa- 5 łyżek
  • oliwki kalamata- 10 sztuk
  • oregano- do smaku
  • papryka- 1/2 sztuki
  • pomidory- 2 sztuki
  • pieprz- do smaku
  • sól- do smaku
  • sałata lodowa- 50 g
  • ser feta- 200 g
  • suche pieczywo- 50 g
  • szalotka- 2 sztuki 

10 komentarzy:

  1. Moja ulubiona sałatka. Jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką sałatkę, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ,ale robię bez chleba i papryki

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zaczyna się ciepły czas, to gości na naszym stole prawie codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawie codziennie to nie, bo by mi się szybko znudziła, ale raz na jakiś czas - bardzo chętnie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam. I nigdy nie dodaję sałaty do greckiej sałatki. I właśnie oliwki kalamata smakują w niej najbardziej;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pamietam, pamietam... kilkanascie lat temu, wakacje w Grecji, caly miesiac podrozowania... i od polnocy kraju po Cyklady codziennie w poludnie - salatka grecka na obiad! Bardzo milo wspominam ten czas i te smaki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudna jednak u mnie musi być bez....oliwek, wiem wiem....ale inaczej nie przejdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Elżbieto, tak tylko na marginesie napiszemy, że oliwki kalamata i czarne oliwki to 2 różne planety. Smak jest nieporównywalny, wygląd też oliwki kalamata mają kolor bakłażana. W grupie Tapenda informowałyśmy, że oliwki kalamata pojawiły się w znanych ścieciówkach, malutkie ale bardzo dobre. Z kolei duże sztuki oferują importerzy oliwek. To nie jest zbieg okoliczności, że tak długo czekałyśmy na publikację przepisu na sałatkę grecką.

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń