niedziela, 31 maja 2015

Francuska rolada z serem

 
 Jeżeli lubicie biały ser, serniki, ciasto francuskie i brzoskwinie,
 to ta rolada jest dla Was :)
Zapraszamy!!!
 
 
SKŁADNKI:
 
3 jajka (2 do masy serowej)
2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku)
400 g białego półtłustego sera
sok z pół cytryny
100 g cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej (lub opakowanie cukru waniliowego)
4-5 połówek brzoskwiń z puszki
1 opakowanie ciasta francuskiego
 
oraz
cukier trzcinowy i cukier puder do dekoracji


Zmielony ser, dwa jajka, pastę waniliową, cukier puder,
budyń w proszku oraz sok z cytryny miksujemy tylko do
połączenia składników.



 
Odcinamy kawałek ciasta i wycinamy foremką
 kilka serc dużych i małych.
 


 
Na ciasto wykładamy masę serową,

 
a następnie układamy na niej połówki brzoskwiń.

 
Całość zwijamy w roladę,

 
delikatnie odwracamy roladę, aby złączenie ciasta było pod nią.

 
Dodatkowo całą roladę dokładnie zlepiamy, dociskając np. widelcem.

 
 
Teraz potrzebne będzie jajko. Należy je rozkłócić,

 
a następnie posmarować nim całą roladę.

 
Z wyciętych elementów układamy wzór i również traktujemy jajkiem.



 
Można posypać cukrem trzcinowym.

 
Tak przygotowaną roladę wkładamy do nagrzanego
(180 stopni termoobieg)
piekarnika na ok. 50 minut.
 
 
Przed podaniem delikatnie oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!!!



9 komentarzy: