Zapraszamy!!!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
2 jaja
¾ szklanki cukru
1 śmietana 18% (szczecinecka mała lub mały jogurt naturalny)
3 łyżki oliwy
1 cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki (np. wrocławskiej)
Wszystko wymieszać drewnianą łyżką na jednolita masę i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (o wymiarach 28 x 39 cm).
OWOCE:
5 dużych winnych i twardych jabłek
ok. 350 g dyni
1 cukier waniliowy
1 łyżka soku z cytryny
garść posiekanych orzechów włoskich
Jabłka i dynię pokroić w kostkę ( ok. 1x1cm), dodać cytrynę, cukier waniliowy i orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać, a następnie wyłożyć na ciasto.
KRUSZONKA:
½ kostki KASI
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki wrocławskiej
1 szklanka mąki krupczatki
1 mały cukier waniliowy
Kruszonkę wykładamy na owoce i całość wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180
°C przez ok. 50 minut (termoobieg).
Smacznego!!!
Wygląda cudnie :) Prosi się, by ukroić kawałek.
OdpowiedzUsuńOd dawna marzy mi się takie proste, maślane ciasto :) Uwielbiam jego aromat :)
OdpowiedzUsuńSmakowite!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńpyszności, trzeba korzystac póki jeszcze są owoce
Myślałam, że w tym cieście jest brzoskwinia, ale jak widać szaleństwo na punkcie dyni trwa :) fajne ciacho!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie. Takie domowe, z tradycyjną kruszonką, choć dzięki dodatkowi dyni dośc nietypowe. Super :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na ciacho. Wygląda przepysznie. :-)
OdpowiedzUsuńach ta słodycz owoców :) bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńChętnie zabrałabym taki kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Śliczne zdjęcia. :)
OdpowiedzUsuńjakie łatwe do zrobienia! zachęcający przepis :)0,
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNajłatwiejsze? To coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńno i takie przepisy są super!
OdpowiedzUsuńPiekna, jesienna szarlotka..z nutą dyniowego szaleństwa :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne połączenie dyni i jabłek :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie, nigdy nie łączyłem jabłek z dynią.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję takie połączenie...:)!
OdpowiedzUsuńo jak cudnie oprawione :)))) rozmarzyłam się. takie pachnące domowe ciasto....
OdpowiedzUsuńprzy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :) Szczegóły na blogu
http://zielonakuchnia.blogspot.com
Pozdrawiam!
Dziękujemy za przesympatyczne komentarze :) Ciasto godne polecenia!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy i serdecznie zachęcamy do eksperymentowania oraz zaglądania na nasz blog ;);)
I za co tu dziękować.Czy wiemy jak smakuje ciasto,czy łatwo się przygotowuje,czy się udaje itp.Na tym powinno polegać komentowanie przepisów.Nie na pochwałach obrazka.
UsuńI kto to pisze??? Anonim????
UsuńProponujemy więcej ćwiczyć czytanie ze zrozumieniem i zapoznanie się z podstawą Savoir vivre :):)
Z poważaniem
Tapenda
Właśnie dlatego,że czytam ze zrozumieniem nie dowiedziałam się nic na temat tego przepisu,Wiem dużo o zamieszczonym obrazku,który jest ładny.Autorka jednego z blogów kulinarnych prosiła komentujących o ocenę potrawy a nie wyglądu obrazka.I nikt się nie obrażał.Wam też powinno na tym zależeć.Pozdrawiam.
UsuńNie przesadzajmy, zastosowanie metody porównawczej, wiele mówi o stopniu trudności tego przepisu.
UsuńKwestia czy się udaje? Powinno się udać, bo zamieszczamy tylko sprawdzone przepisy, w przeciwnym razie strzelałybyśmy sobie w stopę. Inną kwestią jest to, że są dni, że nic nikomu nie wychodzi, bo się miało zły humor w skutek czego zapomniano dodać proszku do pieczenia ;)
A czy smakuje? no cóż nie wszystkim się dogodzi, najlepiej przyjąć zasadę: de gustibus non est disputandum
Pozdrawiam
Kasia
Dlatego upiekę i opiszę.Naprawdę nie miałam złych intencji.Pozdrawiam.
UsuńA piszę jako anonimowy bo tak najłatwiej dodawać wpisy.
Wiemy, że nie miałaś złych intencji, doceniamy !! i chowamy topór wojenny. Czekamy na recenzję- Obyś miała dzień na " TAk"
UsuńPozdrawiamy zespół Tapendy :D
proszę o podpowiedź śmietana - mały czy duży kubek
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie napisałyśmy mały kubek ;):)
UsuńPozdrawiamy!!!
wybaczcie laickie pytanie, ale jak zrobić kruszonkę? nigdy nie robiłam, początkująca w kuchni jestem ;)
OdpowiedzUsuńDo miski wsypujemy mąki, cukry i dodajemy pokrojoną margarynę.
OdpowiedzUsuńPalcami rozcieramy tłuszcz z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).
No i już ;)
Pozdrawiamy !!!
dziękuję :)
UsuńCiasto w piekarniku! ...i ratunku!!! pływa coś tłustego na wierzchu ! Chyba wiem co to jest...podpadła mi od początku cała kostka margaryny do kruszanki :( Pewnie miała być połowa...
OdpowiedzUsuńProszę o korektę. Pozdrawiam EA
Dziękujemy Pani Ewo i już korekta zrobiona.....przepraszamy!!! Pozdrawiamy!
UsuńDziękuję w imieniu swoim i innych osób czerpiących z Waszej strony inspiracje :) a nie tylko oglądających piękne obrazki ;) Pozdrawiam!
UsuńChętnie wypróbuję ten przepis. Jednak zastanawia mnie "łyżka" proszku do pieczenia. O ile "3 łyżki oliwy" interpretuję jako "3 łyżki stołowe oliwy", tak w przypadku proszku skłaniałabym się bardziej ku "łyżeczce". Czy mogą Panie rozwiać moje wątpliwości?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
tak 1 łyżka proszku lub 2 łyżeczki wszystko się zgadza :) Pozdrawiamy!!!
Usuń