sobota, 29 września 2012

Dyniowe szaleństwo trwa…



Pierwszy raz zachwycił nas smak dyni kilkanaście lat temu… m.in na POLAGRZE (targi o tematyce rolniczo –ogrodniczej odbywające się w Poznaniu). Były to słodkie dyniowe placuszki. Wcześniejsze dyniowe wspomnienia to m.in bajka o Kopciuszku i jej zaczarowana kareta oraz spore ilości słoików z pokrojoną dynią w kostkę - kompot w spiżarni babci Wandzi.  To piękne warzywo zasługuje na dłuższą uwagę… Było risotto, a dziś wykwintny „umilacz” do kawy ;). Połaczenie, smak, zapach....POLECAMY!!!!











SKŁADNIKI:


250 g dyni

2 średnie winne jabłka

1 łyżeczka KASI

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka cukru
szczypta przyprawy do pierników

garść orzechów włoskich

garść migdałów bez skórki

garść sparzonych rodzynek

2 ciasta francuskie (gotowe)



SPOSÓB WYKONANIA:

Dynię, jabłka zetrzeć na tarce (grube oczka) i wyłożyć na rozgrzaną patelnię z roztopionym tłuszczem. Całość podsmażyć. Dodać cukry, rodzynki, przyprawę do pierników i posiekane orzechy oraz migdały. Mieszając podsmażyć jeszcze kilka minut, a następnie poczekać jak farsz ostygnie. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, na każdy z nich położyć łyżeczkę farszu i zlepić w zgrabne trójkąciki. A jeżeli chodzi o „kwiatki” dyniowe to wysmarować tłuszczem kokilki i wyłożyć je ciastem w kształcie kwadratu zadzierając rogi. Do środka włożyć farsz i przykryć wyciętym za pomocą np. foremki do ciastek kwiatkiem. Trójkąciki oraz kwiatki posmarować mlekiem lub białkiem i posypać cukrem kryształem. Piec przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Smacznego!!!


26 komentarzy:

  1. Dla mnie to dyniowe szaleństwo mogłoby trwać w nieskończoność :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak samo myslimy!!!
      Miłego dnia!!! :):)

      Usuń
  2. Przepadam za takim szaleństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Oooo jak miło :):)
      Przy takiej pięknej sobocie grzech nie szaleć ;)
      Pozdrawiamy!!!

      Usuń
  4. fajne koszyczki ze smaczną zawartością

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Plastyczność ciasta francuskiego ciągle nas fascynuje,
      a zawartość niespodziewanie pyszna!!!
      Pozdrówki :D :D

      Usuń
  5. Wspaniały i smaczny pomysł :) Miłej soboty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilo dziękujemy :):)
      Pozdrawiamy słonecznie ;):)

      Usuń
  6. Moje Drogie,

    drugie i trzecie zdjęcie wymiatają. Wspaniałe!
    Bardzo mi się podoba to Wasze szaleństwo, chętnie się przyłączę :)
    Mniam, mniam :)

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Edith :D ;D
      Zainspirowane Twoja szarlotką szalejemy dalej...
      właśnie stygnie ciasto jabłkowo-dyniowe ;)
      Pozdrawiamy!!!

      Usuń
  7. Chętnie sobie tez tak umilę czas, dyni mam pod dostatkiem i ciasto mi jakoś tak samo wpadło do koszyka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto francuskie zawsze pod ręką!!! ;)
      Pozdrawiamy i życzymy miłego "umilania" :D :D

      Usuń
  8. dynia również i moim sercem zawładnęła, ale dopiero niedawno :)
    a Wasze dyniowe szaleństwo - mówię mu głośne TAK :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nooo to szalejemy Magdo!!!
      Pozdrawiamy serdecznie ;);)

      Usuń
  9. Wygląda wspaniale, ja się przymierzam do pierwszej dyni w tym roku pomału :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze trochę czasu przed nami...;)
      Ponoć dynie najlepsze są w listopadzie.
      Serdeczności!!!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...