Tapenda zapragnęła wziąć udział w akcji, której inicjatorką jest Cucina „SERNIKI
2013 – wersja zimowa”. Jedna z zasad, to „ być kreatywnym”. Toteż intensywnie
myślałyśmy JJ … tak
powstał sernik z zaciekami, malinową konfiturą i rumem. Zapraszamy!!!
SPÓD:
½ opakowania ciastek DIGESTIVE
50g masła
1 łyżeczka drobno mielonej kawy
rozpuszczalnej
Ciastka rozdrabniamy na piasek i
dodajemy kawę oraz roztopione masło. Wymieszaną masę przesypujemy do formy
(użyłam okrągłej formy sylikonowej Ø 17cm) i uklepujemy łyżką, żeby powstał
spód. Wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
MASA MALINOWA:
200 g konfitury malinowej z rumem *
1 łyżka żelatyny
ok. 50 ml gorącej wody
Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do
konfitury, a następnie mieszamy i wykładamy całość na przygotowany spód.
Wkładamy ponownie do lodówki na ok. 20 minut.
*ja miałam oryginalną konfiturę z rumem, ale można do zwykłej dodać kilka kropelek olejku rumowego :)
MASA SEROWA:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki 30%
0,5 opakowania cukru waniliowego
1-2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
2 łyżki żelatyny
ok. 70 ml gorącej wody
Śmietanę ubić (na sztywno) z cukrami i
śmietan-fixem, a następnie dodać do sera i delikatnie wymieszać. Przygotowaną i
wystudzoną żelatynę wlać do masy i całość wymieszać. Serową masę wykładamy na
(już zastygłą) konfiturę i wyrównujemy. Ponownie wstawiamy do lodówki na ok.
1-2 godzin.
WARSTWA Z „ZACIEKAMI”:
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ:
1 opakowanie galaretki malinowej
400 ml gorącej wody
Końcem np. drewnianej łyżki robimy
otwory w serowej masie, a potem całość zalewamy przygotowaną i wystudzoną
galaretką malinową. Kiedy galaretka stężeje dekorujemy górę serniczka.
WARSTWA ŚMIETANOWYCH „KLEKSIKÓW”:
200 ml śmietany 30%
1 płaska łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
2-3 krople olejku rumowego
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixem,
a następnie dodać olejek rumowy. Za pomocą rękawa cukierniczego zrobić
dekoracyjne „kleksiki” i oprószyć różową posypką.
Smacznego!
super ciacho ;p
OdpowiedzUsuńDziękujemy i serdecznie pozdrawiamy :)
UsuńAle pysznie wygląda. I jak super udekorowane!
OdpowiedzUsuńDziękujemy za miłe słowa :):)
UsuńSerdeczności!!!
Jak z bajki ;d
OdpowiedzUsuńWooow !!! To miłe:):)
UsuńPozdrówki!
Cudo!
OdpowiedzUsuń;D
UsuńPozdrawiamy serdecznie!!!
Fajnie wyglada! A ta śmietaną to jak moja beza na tarcie cytrynowej jak to ładnie okreslilyscie. Problem u mnie w tym, ze nie mam śmietaną fixu i nawet nie wiem co to jest.... Coś do usztywniania śmietany pewnie ale czy to chemia? Nie mam galaretki. Nie ma we Francyji... Ale mogę zrobić z soku, cukru i żelatyny domowa....
OdpowiedzUsuńDzięki ;):)Tak, masz rację, śmietan-fix to rodzaj usztywniacza, ale możesz go zastąpić żelatyną :):)
UsuńPozdrawiamy serdecznie!!!
Właśnie się zastanawiałam nad potrzebą użycia zarówno śmietan-fixa, jak i żelatyny.
Usuńjestem oczarowana!
OdpowiedzUsuńwygląda.. jak śnieżna księżniczka.
Oooo śliczna nazwa :):)
UsuńDziękujemy i pozdrawiamy cieplutko!!!
Pomysłowe z Was kobitki:-) Czekam z niecierpliwością na każdy kolejny Was przepis lub wpis:-) Sernik rewelacyjny - jak wszystko zresztą:-)
OdpowiedzUsuńBAAAAAARDZO dziękujemy ... miodek na nasze serduszka:* :*
UsuńŚciskamy serdecznie!!!
niebo w gębie:)!
OdpowiedzUsuńa wygląda jak milion dolarów!:)
Jak miło :):)
UsuńSERDECZNOŚĆ !!!!
Pozdrawiamy:):)
Absolutnie cudowny :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;* :)
Usuńpozdrawiamy!!
To ja sobie popatrzę na zdjęcia i powzdycham do takich pyszności... :]
OdpowiedzUsuńTaaak...my też lubimy popatrzec i powzdychać :):)
UsuńSERDECZNOŚCI!!!!
wygląda bajecznie, pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo :);)
UsuńPozdrawiamy cieplutko!!!
Super wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i pozdrawiamy ;) :)
Usuńi bajecznie smakuje ;);)
OdpowiedzUsuńPozdrówki!!!
Bardzo podoba mi sie ten torcik! :D
OdpowiedzUsuńPewnie rozplywa sie w ustach <3
Dzięki ;):)
Usuńoj rozpływa...
Pozdrawiamy słodko ;);)
Wygląda rewelacyjnie! Ślinka cieknie...:D mniam,mniam
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale:-)a zacieki przepiękne:-)
OdpowiedzUsuńCudo:) Aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe te zacieki i kleksiki. W ogóle cały sernik jest elegancki, idealny na popołudniową herbatkę u królowej brytyjskiej. Jak każdy sernik - oczywiście pyszny, bez dwóch zdań. Przepięknie i równo wyszły te kleksy, posypka dodaje uroku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Cudne te zacieki - bardzo oryginalnie się prezentują :) Smakować musiał obłędnie :)
OdpowiedzUsuńZacieki zdecydowanie dodały uroku :) Piękny serniczek :)
OdpowiedzUsuńŚciskam :)
Wyglada wspaniale! To zdecydowanie jeden z najladniejszych sernikow, jakie ostatnio widzialam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za udzial w akcji!
Dziękujemy za miły komentarz i pomoc w dołączeniu do Twojej akcji:):)
UsuńPozdrawiamy serdecznie!!
Wygląda naprawdę obłędnie! Ależ kusicie!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!