Dziś propozycja szybkiego deseru z figami, a dokładnie mówiąc z flambirowanymi figami. W tym celu figi zostały polane kieliszkiem brandy, i podpalone. Niestety nie
udało się nam sfotografować płomieni; lekkie zamieszanie i ogień po chwili
sobie zgasł. Tak czy owak, flambirowanie się odbyło i figi uzyskały nowy
smaczek.
Do wykonania deseru z flambirowanymi figami
został wykorzystany ser ricotta. Zaletą deseru, według naszej propozycji, jest wielkość porcji, w tym przypadku
deser jest bardzo mały, praktycznie 2-3 łyżeczki i po deserku. Dla osób, które
wyznają zasadę dawkowania przyjemności, ilość będzie w sam raz, szczególnie,
jeśli deser poprzedzony jest obiadem czy kolacją.
Przygotowanie deseru zabiera kilka chwil, a przed podaniem
należy go dobrze schłodzić.
Składniki:
- Serek ricotta – 250 g
- Figi – 4 sztuki
- Cukier puder – ok. 1 łyżeczka
- Miód- 1 łyżeczka
- Brandy, koniak, lub inny wysoko procentowy alkohol- 1 kieliszek, ok. 70 ml
- Masło- ok. 1 łyżeczka
- czekolada - opcja
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij
TUTAJ
Kiedyś się zraziłam do fig i jakoś nie mogę się ponownie przekonać, ale na ten deser to bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńRARYTASY od samego rańca ;D...
OdpowiedzUsuńSuuuuuuuuuuper!
Pozdrawiam!
A ja porywam szklaneczkę, bo mi język ucieka:-) pozdrowionka:-)
OdpowiedzUsuń