wtorek, 24 września 2013

Deser Figowy. Przepis krok po kroku.




Dziś propozycja szybkiego deseru z figami, a dokładnie mówiąc z flambirowanymi figami. W tym celu figi zostały polane kieliszkiem brandy, i podpalone. Niestety nie udało się nam sfotografować płomieni; lekkie zamieszanie i ogień po chwili sobie zgasł. Tak czy owak, flambirowanie się odbyło i figi uzyskały nowy smaczek.

Do wykonania deseru z flambirowanymi figami został wykorzystany ser ricotta. Zaletą  deseru, według naszej propozycji, jest wielkość porcji, w tym przypadku deser jest bardzo mały, praktycznie 2-3 łyżeczki i po deserku. Dla osób, które wyznają zasadę dawkowania przyjemności, ilość będzie w sam raz, szczególnie, jeśli deser poprzedzony jest obiadem czy kolacją.

Przygotowanie deseru zabiera kilka chwil, a przed podaniem należy go dobrze schłodzić.


Składniki:

  • Serek ricotta – 250 g
  • Figi – 4 sztuki
  • Cukier puder – ok. 1 łyżeczka
  • Miód- 1 łyżeczka
  • Brandy, koniak, lub inny wysoko procentowy alkohol- 1 kieliszek, ok. 70 ml
  • Masło- ok. 1 łyżeczka    
  • czekolada - opcja 

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ

3 komentarze:

  1. Kiedyś się zraziłam do fig i jakoś nie mogę się ponownie przekonać, ale na ten deser to bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. RARYTASY od samego rańca ;D...
    Suuuuuuuuuuper!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja porywam szklaneczkę, bo mi język ucieka:-) pozdrowionka:-)

    OdpowiedzUsuń