środa, 11 września 2013

Mozzarella Margherita. Przepis krok po kroku.





Przez dwa dnia „ piałam” z zachwytu po kolacji z mozzarellą w roli głównej. Można by jeszcze tak piać do dziś, kiedyś jednak należy przestać :)
Danie zostało ochrzczone nazwą Mozzarella Margherita, i choć to nie jest pizza na cienkim cieście, czyli nasza ulubiona wersja włoskiego przysmaku, to jednak konsumpcja tej kompozycji całkowicie zaspokoiła nasze " chciejstwo"  
Danie zawiera wszystkie składniki, które wchodzą w skład rasowej pizzy Margherity, przede wszytkim rozkosznie ciągnące się plasterki mozzarelli oraz przyprawiony oregano pomidorowy sosik. Kawałek ugrillowanej bagietki zastąpił spód pizzy. Całość " podkręcona" została anchois, bo Pizza Siciliana, czyli Margherita z kaparami, anchois i zielonymi oliwkami to numer dwa na liście naszych Ulubionych z włoskiego menu. 
Niebo w gębie. Koniecznie do wypróbowania.






Składniki:

  •  mozzarella – ilość wg potrzeb
  •  puszka krojonych pomidorów
  •  oliwa EV- kilka łyżek
  •  2-3 fileciki anchois lub wg uznania ( opcja)
  •   suszone oregano- 1 łyżeczka
  •   płatki chilli – ilość wg uznania
  •   czosnek- 2 ząbki
  •   tarta bułka


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ


8 komentarzy:

  1. Jak zwykle u Was pyszności:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurde!Ja tu do Was z zaproszeniem, bo u mnie beza z malinami, a Wy na nie lubicie patrzeć, a tu u Was takie pyszne jedzenie, że ja bezę to mam w nosie, a zostaję tu u was! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my twoją Pavlovą, to za każdym razem byśmy w całości zżarły, taka jest cudna. Powstrzymuje nas tylko fakt, że lubimy z goły brzuchem po mieście łazić :D


      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  3. Yh to musi być dopiero Smak ;] ja - oczarowana ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo! Cudo! otwieram okno i pieję. Robię w piątek i koniec i bomba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dybka, przepłucz gadło szałowią, bo będziesz piać !!!
      wiemy, że lubisz smaczki, wieć potraktuj anchois, jako obowiązowy składnik !! :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  5. rzeczywiście przepis fajny, dziękuję za odwiedziny. Zastanawiam się czemu nie byłam u Was wcześniej? Fajne smaki u Was:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No baa,
      nie rzucamy słów na wiatr :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń