poniedziałek, 16 września 2013

Zucchini bread - ciasto – chlebek z cukinią przepis krok po kroku


Pyszne ciasto – wilgotne, słodkie, z bakaliami, pięknie wyglądające i pachnące, a przede wszystkim łatwe i pewne. Może być słodkim chlebkiem lub pyszną babką – ciastem do porannej lub popołudniowej herbatki czy kawy. Tapendowe dzieci uwielbiają popijać je ciepłym mlekiem.
Polecamy!!!




SKŁADNIKI:

2 jajka
200g cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 2 łyżeczki cukru waniliowego)
150g roztopionego masła (my użyłyśmy KASI)
3 szklanki świeżo startej cukinii (z skórką) – ok. 500g
3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 szklanki mąki
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka posiekanych orzechów
 (1/3 laskowych i 2/3 włoskich)
¾ szklanki suszonej żurawiny,
4 łyżki mleka (niekoniecznie)
Zaczynamy od starcia cukinii.......


 cukinię umieścić na sicie i odcisnąć sok...



SPOSÓB WYKONANIA:

Cukier zmiksować z jajkami i wanilią na gładką masę. Dodać cukinię, roztopiony tłuszcz, sodę i wszystko delikatnie wymieszać za pomocą rózgi. Następnie dodać mąkę oraz przyprawy i ponownie wymieszać rózgą, a na koniec bakalie.



świeżo starta gałka muszkatołowa wpłynie na zapach i smak ciasta....







Ciasto podzielić na dwie keksówki  o wymiarach: 10x20 cm, wysmarowane uprzednio tłuszczem i wysypane tarta bułką. Piec w temperaturze 175°C (termoobieg) przez ok. 50 minut (do tzw. „suchego patyczka”).    




 Smacznego !!!









12 komentarzy:

  1. oł dżizus, ale mi się podoba. Moje klimaty !! :D
    Za dnia dokładnie przestudiję

    Pozdrawiam

    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też przypadł do gustu ;)
    PYCHA!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. o ranyyyyyy ale boski:D i te kolory i ta konsystencja:D samej mi się takiego zachciało.. natychmiast!;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za pyszne smaki! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Z cukinią jeszcze nie piekłam, ale może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajnie się prezentuje. Ciekawy pomysł z cukinią na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja uwielbiam wersję czekoladową takiego chlebka ale nawet i bez niej smakuje wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale jestem zaskoczona, na plus rzecz jasna:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Siedzi w piekarniku i się dopieka :)

    Robiłam z połowy porcji, dorzuciłam od siebie 60g żurawiny i 90g musli o smaku syropu klonowego zamiast orzechów. Ciasto było bardzo gęste, więc dodałam ok. 50g Danio waniliowego i zobaczymy co wyjdzie z tego eksperymentu!

    Wyszła mi mała keksówka (ciut mniejsza niż 10x20) + 2 muffinki wyciągnięte po 30-35 minutach (piekłam bez termoobiegu w 180 stopniach). Póki co muffinki wyszły super ;) czekam na resztę chlebka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak myślałam po 50 minutach był w środku całkowicie surowy mimo brązowej skórki. Przetrzymałam do godziny, potem jeszcze podpiekłam 10 minut extra i zobaczymy jutro co mi wyjdzie :) mam nadzieję, że nie będzie zakalca po tym namiętnym otwieraniu piekarnika... zjadłam jedną z muffinek, nie wytrzymałam, w smaku super! ;) fajnie, że mało słodki, do dżemu jak znalazł

      Usuń
  10. http://www.mojewypieki.com/post/ciasto-z-cukinia-zucchini-bread

    bez komentarza dziewczyny

    OdpowiedzUsuń