poniedziałek, 30 września 2013

Wuzetka - klasyczne i pyszne ciasto


Wuzetkarodzaj słodkiego ciasta, składającego się
 z kakaowo-czekoladowego biszkoptu, dżemu lub marmolady,

Zapraszamy !





Biszkopt kakaowo-czekoladowy:
3 jaka
3 płaskie łyżki cukru
1 budyń czekoladowy (bez cukru)
1 łyżka mąki wrocławskiej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na jeden blat biszkoptowy!  
Do WZ-tki należy zrobić takie dwa.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka (po jednym), a następnie wymieszane produkty sypkie. Całość delikatnie wymieszać rózgą. Wylać na formę 31,5 cm x 22,5 cm (najlepiej wyłożonej papierem). Upiec jak biszkopt.



Masa śmietanowa:
600 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Śmietanę ubić z cukrem, a następnie dodać żelatynę przygotowana według przepisu na opakowaniu.


Potrzebne będą także:
1 słoiczek (250 g) powideł śliwkowych
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
200 g śmietany 30%
Sposób wykonania:
Na pierwszy blat wyłożyć powidła i rozsmarować, a następnie masę śmietanową, przykryć drugim. Na wierzch ciasta wylać przygotowaną polewę – wyrównać. Rozgrzanym w gorącej wodzie i osuszonym papierowym ręcznikiem nożem zaznaczyć na wierzchu porcje. Za pomocą rękawa cukierniczego udekorować kleksem śmietany.


WYKONANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ:
Zagotować śmietankę w garnuszku, zdjąć go z palnika i dodać połamane czekolady. Całość dokładnie wymieszać i wylać na wierzch ciasta.
KLEKS ŚMIETANY:
100 ml śmietany 36%
1 łyżeczka cukru pudru

Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i przełożyć do rękawa cukierniczego.





Smacznego !



7 komentarzy:

  1. Nie ma to jak klasyka. Pysznieee wygląda. Kusisz, kusisz i... chyba je upiekę :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna wuzetka a ta polewa to już istne cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. w poniedziałek, od samego rana, powaliła mnie ta wuzeta na kolana:D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  4. z samego rana takie cudowności! i to w poniedziałek :] wow.

    OdpowiedzUsuń
  5. Perfekcyjny wypiek. Całe wieki nie piekłam wuzetki.

    Pozdrawiam,
    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam:) próbowałam kiedyś z karmelową bitą śmietaną, ale zdecydowanie lepszy jest klasyk:)

    OdpowiedzUsuń