środa, 23 października 2013

Gnocchi Ziemniaczane- Technika Wykonania




Kiedy w naszym domu pada hasło Gnocchi, oczy domowników lśnią jakby innym światłem. Powody są dwa, po pierwsze, gnocchi, czyli rodzaj włoskich klusek, są naprawdę fantastyczne i u nas wykonywane są ręcznie, oraz fakt, że zawsze towarzyszy im pyszny sosik. 

Dlaczego gnocchi są jedyne w swoim rodzaju, odpowiemy tak: bo są miekkie, i malutkie. Wykonuje się je z ciepłych jeszcze ziemniaków, ugotowanych w mundurkach, tylko z niezbędą ilością mąki, którą można sprowadzić do proporcji ok. 1:5 oraz jaj ( ilość jaj uzależniona jest od ilości ciasta). 

Przedstawiamy przepis klasyczny, odmiany przepisu to gnocchi, z dodatkiem min. szpinaku, suszonych pomidorów i dyni.


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 200-250 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

10 komentarzy:

  1. zazdroszczę takich kluseczek:) sama bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ich zrobienie, to przysłowiowa " bułka z masłem" , jw.

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  2. o pięknie dziękuję za instrukcję i przepis :D uwielbiam i teraz na pewno wypróbuję w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nas cieszy, że mogłyśmy zainspirować.

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  3. Bardzo lubię gnocchi, ale zawsze je rozwalam robiąc rowki ;) Zdecydowanie brak mi zdolności manualnych ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, jak pisałyśmy w poście, rowki, to pracochłonne zajęcie, dlatego najlepiej z niech zrezygnować, lub wybrać opisywany również kompromis :)

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  4. Faktycznie kropka w kropkę jak nasze szagówki - więc już je lubię:) Uwielbiam do Was zaglądać dziewczyny, ale mam małą prośbę: sos, nie "sosik". Sos to sama kwintesencja smaku, już się czuje na języku te smaki, a sosik mi się kojarzy z przedszkolem i nie czarujmy się mało wyszukanymi smakami:) Ale może się czepiam, więc zabieram dupcię w troczki i zmykam w podskoczkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No Zmija- cepias sie, ale capianie z humorem lubimy, więc mozes sie cepiać dalej ;)

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  5. a jak długo je gotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gnocchi gotuje się identycznie jak kopytka/ kluski leniwe/ szgówki czy pierogi, czyli wrzuca sie je do osolonego wrzątku i gotuje do momentu kiedy wypłyną.

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń