sobota, 26 października 2013

Sernik z puree dyniowym



Dyniowy sezon trwa … a oto nasza propozycja. Delikatny, kremowy, jesienny sernik z puree dyniowym. Ten niepowtarzalny smak przypadł nam szczególnie do gustu.
Zapraszamy !!!









SKŁADNIKI:

500 g sera mielonego
250 g puree z dyni
5 jaj
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy (proszek)
1 łyżeczka przyprawy do piernika
½ łyżeczki kurkumy











SPÓD:

180 g ciastek (np. herbatników, ciasteczek imbirowych)
100 g masła


Ciastka rozdrabniamy i mieszamy ze stopionym masłem. Tak przygotowaną masą wykładamy wysmarowaną tłuszczem tortownicę (Ø 23). Dociskamy i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.




Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier, przyprawę do piernika,
 a następnie puree z dyni* oraz śmietanę.




Miksujemy do uzyskania gładkiej masy (będzie dość rzadka), do której wsypujemy budyń (proszek) i jeszcze chwilę mieszamy.




 Tak przygotowana masę serową wykładamy na schłodzony 
spód ciasteczkowy i wstawiamy do nagrzanego (180°C) 
piekarnika na ok. 70 minut.




Po tym czasie sernik należy wyjąć z piekarnika, a kiedy 
ostygnie - schłodzić 
( najlepiej w lodówce przez całą noc).
No i jeszcze dekoracja...
kremówka ubita z 1 łyżką cukru pudru i śmietan fixem oraz gorzka czekolada.




... próbny muffin ...



Smacznego!


* puree z dyni:
- obrać, wydrążyć środek, pokroić w małą kostkę i przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotujemy do całkowitego rozgotowania. Aby uzyskać idealną konsystencję całość zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Do sernika używamy przestudzonego puree (najlepiej zrobić je dzień wcześniej).


12 komentarzy:

  1. robiłam podobny :]
    jest pyszny. a Wasz tak pięknie przyozdobiony!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie udekorowany :) Musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny sernik! na dyniowy akurat w okresie jesiennym najbardziej mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie delikatny. :) Wiem coś o tym, bo jestem miłośniczką serników dyniowych.
    Pięknie przyozdobiony!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały! Musi być niezwykle puszysty. A ten kolor... w 100% jesienny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Również niedawno robiłam sernik z dynią :) Wasz jest bardzo ładnie udekorowany :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mm, wydaje się pyszne! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękujemy za miłe i sympatyczne wpisy:):) Cieszymy się ,że do nas zaglądacie!!!
    Pozdrawiamy i zapraszamy :):)

    OdpowiedzUsuń
  9. sernika jeszcze nie robiłam, ale bardzo kuszący!

    OdpowiedzUsuń
  10. A sernik wygląda niesamowicie, również do wypróbowania:-))

    OdpowiedzUsuń