środa, 30 października 2013

Korzenne Ciasto Dyniowe



Dzień dobry...
"poprosimy jedną dynię, która nie jest słodka, ma smak orzechowy, a NIE melonowy i dodatkowo, dynia, musi mieć jeszcze zwartą konsystencję, w znaczeniu dużo mięsa- mało wody " 

Po tak skonstruowanym zapytaniu, pani Sprzedawczyni powinna nas wysłać z powrotem na planetę, z której właśnie do niej przyleciałyśmy, ale tak się nie stało; powiedziała tylko: zaraz paniom doradzę- yupi :)
Bardzo miła niespodzanka, i dowodzi jednego, że warto wybrać się na ryneczek, na którym jest żywy sprzedawca, zamiast kupować anonimową dynię w supermarkecie. Stałyśmy się właścicielkami dyni odmiany butternut. 

 Składniki:*
  • 115 g mąki pszennej
  • 250 g puree z dyni
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 4-5 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej **
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • starta skórka z cytryny ( opcja)
* wymiary formy: ok. 30x 20 cm

** składniki przyprawy korzennej:
  • mielony imbir- 1 łyżeczka
  • mielony kardamon- 1 łyżeczka
  • mielona gałka muszkatałowa- 1/2 łyżeczki
  • mielony cynamon- 3 łyżeczki
  • mielone goździki- 1/2 łyżeczki

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ

6 komentarzy:

  1. Cudo, cudo. Jesienne popołudnia z takim ciastem od razu stają się przyjemniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie :) Takie browniowate - dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak fajnie dyniowo u Was, lecę do następnego, ten przepis już odhaczyłam do zrobienia;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ;) fajny pomysł ze zmielonymi orzechami i cytryną, muszę spróbować. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń