środa, 6 listopada 2013

Bulion Warzywny




Bulion warzywny to podstawa. W kuchni niezastąpiony składnik, baza dla zup, sosów i risotto. Wybitnie smaczny sam w sobie. 

Są dwa proste sposoby przygotowania bulionu warzywnego. Pierwszy z nich, to rozpuszczenie w gorącej wodzie kupnej kostki bulionowej. Zaletą jest czas i wygoda, wadą tak przygotowanego bulionu warzywnego jest to, że tak naprawdę nie wiemy co jemy, jesteśmy zdani na producenta. 
Drugim sposobem jest przygotowanie bulionu warzywnego samemu, zaletą tej metody, jest to, że to jest totalna łatwizna.

Nie ma określonego przepisu na bulion warzywny, praktycznie jedyna zasada, sprowadza się do tego, aby przygotować bulion warzywny z tych warzyw które mamy aktualnie w domu. Świeże, suszone lub mrożone zioła wzbogacą aromat, a cały proces gotowania to zaledwie około pół godziny.

przykładowe składniki:
  • marchew
  • seler naciowy
  • seler
  • cebula
  • por
  • czosenk
  • pomidor
  • pietruszka
  • tymianek
  • ziele angielskie- kilka ziaranek
  • pieprz- kilka ziarenek
  • liście laurowe- 2-3 sztuki
  • sól do smaku

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

4 komentarze:

  1. Wspaniała baza pod inne zupki, sosy itp, itd. :)
    Zapach i smak BEZCENNY !!!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Do bulionu warzywnego nigdy nie dodawałam pomidora, ciekawy pomysł, muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolor ma Twój bulion :) Kostki rosołowe nie mają racji bytu w zdrowej kuchni - zwłaszcza jeśli przygotowanie pełnowartościowej bazy do posiłku jest tak łatwe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomidor robi cuda smakowe i wizualne, a my dziękujemy, że do nas wpadliście !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapedna

    OdpowiedzUsuń