piątek, 8 listopada 2013

z cyklu Filetowanie Ryb- Filetowanie Świeżej Ryby




Wszystko można kupić w sklepie, filety rybne wliczając, ale wyobrażając sobie sytuację, że ryba, na którą mamy apetyt lub na której nam zależy jest osiągalna tylko w wersji " full", czy jest sens z niej rezygnować, tylko dlatego, że nie została wcześniej przez kogoś wyfiletowana, zamrożona ( z odpowiednią ilością wody) i sprzedana ze stosowną marżą- raczej nie !

Kto chce zrezygnuje, my zabieramy się za filetowanie. W naturze wszytko jest tak poukładane, że nawet filetowanie ryb, rządzi się swoją logiką, a mówiąc ściśle filetowaniem ryby rządzi budowa szkieletu ryby. Na szkielecie opieramy nożyce i nóż, a potem już tylko do przodu....   



Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

7 komentarzy:

  1. Świetny instruktarz:-), choć filetowanie ryb nie jest mi obce to myślę, że Wasz post będzie bardzo pomocny dla tych , którzy nigdy ryby nie filetowali:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nigdy ryb nie filetowałam. I raczej nie będę, bo w domu mam specjalistę od ":brudnej roboty" ;) Mnie takie czynności troszkę przerażają...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mistrzowskie filetowanie!!!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, muszę się tego nauczyć, bo zostaję tylko przy mięsie ryb, a w moim mieście najczęściej można dostać świeżą rybę w wersji "full" właśnie. Dwa pytania:

    Jaki gatunek ryby filetujecie w tym poście?
    Jakie nożyce i noże polecacie do tego typu działań?

    Pozdrawiam, proszę o info :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. CZeść Snoe Snoe,
      odpowiadając na twoje pytanie, powiemy tak: można posłużyć się tylko jednym nożem, grunt, aby był bardzo ostry. Zawsze przed tego rodzaju operacjami, ostrzymy nóż, niezależnie od tego, czy był ostrzony wczoraj, czy tydzień temu. Podstawa, to praca z nożami ostrymi jak żyletki.
      Niewątpliwie nóż czym dłuższy i bardziej giętki jest bardziej pomocny w kluczowych operacjach, a to dlatego, że ryba nie jest płaska, zatem jest idealnie, jeśli ma się do dyspozcji nóż elastyczny, który będzię się w stanie dopasować się do kształtu ryby. W ten sposób da się wykroić grubsze filety i mniej mięsa zostanie na kręgosłupie.

      Przy pomocy noża , z powodzeniem można oddciąć, płetwy, ale dla bezpieczeństwa rąk, radzimy użyć nożyce do ryb, takie, jak przedstwiłyśmy na fotografiach. Długość cięcia przy odcinaniu płetw, z użyciem nożycy, jest kontrolowana, czego nie można przewidzieć posługując się nożem. Tu jest zawsze ryzyko.

      Mamy nadzieję, że nasza odpowiedź jest pomocna.

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapedna

      Na zamieszczonej wizualizachi filetujemy doratę.

      Usuń
    2. Pewnie, że pomocna, dzięki wielkie!

      Usuń