Lekkie, z nutą cytrynową, pyszne ciasto, które warto zrobić.
Polecamy!
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
6 jajek
150 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki wrocławskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli
dodajemy po łyżce cukier i miksujemy
aż do uzyskania sztywnej piany
następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując
otrzymujemy piękną masę
do której dodajemy przesiane mąki i proszek
całość delikatnie, za pomocą rózgi mieszamy
tak uzyskaną masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia
blachę (o wymiarach 28 x 39 cm)
Biszkopt piekłyśmy przez ok 25 minut w temperaturze 150 stopni (termoobieg).
KREM CYTRYNOWY:
125 ml soku z cytryny
1 szklanka wody
220 g cukru
2 budynie śmietankoweoraz
100 g masła
100 ml śmietany 30%
1 opakowanie śmietan fixu
1 łyżka cukru pudru
wyciskamy z cytryn sok
a następnie na soku, wodzie z cukrem gotujemy budyń
Tak uzyskany budyń - studzimy
Ostudzony budyń ucieramy z masłem na puszystą masę
do masy dodajemy ubitą z cukrem pudrem i śmietan fixem śmietanę
Tak powstały krem budyniowy wykładamy na biszkopt
a na nim układamy ciastka (herbatniki PETITKI) jeden obok drugiego
następnie przygotowujemy masę serową z galaretką ( 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wodzie). Do zmiksowanego sera ( typu homogenizowany 500 g) z cukrem pudrem
(3 łyżki) dodać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na herbatniki.
Na masie serowo-galaretkowej rozłożyć następną warstwę herbatników.
Całość przykryć masą śmietankową ( 250 ml śmietany 30% + śmietan fix + 2 łyżki cukru pudru)
A teraz dekoracja:
mlekiem zagęszczonym z tubki robimy "kleksiki"
następnie za pomocą wykałaczki robimy "essy-floressy"
Za pomocą rękawa cukierniczego wypełnionego ubitą na sztywno kremówką (36%)
robimy dalszą dekoracje.
Smacznego !
Fantastyczne ciacho:)
OdpowiedzUsuńKocham cytrynowe ciasta a to wyglada wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAż kubki smakowe dają się we znaki! :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIle pysznych warstw. Mniam. :)
OdpowiedzUsuńCiasto boskie!! Chyba Wam zaraz podkradnę jeden kawałek :) I przepiękna dekoracja :) Zresztą całe ciasto prezentuje się nawet lepiej niż w najlepszej cukierni :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie jak z cukierni
OdpowiedzUsuńcudo!!
OdpowiedzUsuńAjjajaj:) ale magiczne ciacho u Was:) pięknie musi pachnieć smaku nie wspomnę;)
OdpowiedzUsuńDekoracja powaliła mnie na kolana!!!bajka!!!
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco i bardzo elegancko :) W dodatku tak lekko i delikatnie... Marzenie :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ciacho wyszło eleganckie ;);)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za przesympatyczne komentarze!
Pozdrawiamy i zapraszamy :):)
Jestem zauroczona tym ciastem, właśnie zaczynam pracę nad nim, o efektach napiszę póżniej
OdpowiedzUsuńZrobilam, mim gosciom bardzo smakowało, dla mnie troche pracochłonne i ciezkie.
OdpowiedzUsuńZrobilam, mim gosciom bardzo smakowało, dla mnie troche pracochłonne i ciezkie.
OdpowiedzUsuńCiasto godne uwagi i na pewno je zrobię. Mam tylko jedną uwagę : kiedy w przepisie jest budyń,
OdpowiedzUsuńto nie wiem czy z cukrem, czy bez cukru. Ten sam problem mam zawsze z kostką masła. Dawniej
to było oczywiste, że kostka ważyła 250 dag, teraz każda ma inną wagę. Przepraszam, że się czepiam, ale nie chcę zepsuć ciasta. Serdecznie pozdrawiam.
220 g cukru (patrz przepis) zupełnie wystarczy, dlatego wybrałyśmy sam budyń (bez cukru), a masła potrzebujemy 100 g (patrz przepis).Pozdrawiamy!!! :) :)
UsuńRobiłam, pyszne, nie za słodkie, idealne.. Polecam :)
OdpowiedzUsuńRobiłam. Udało się idealnie! Polecam.
OdpowiedzUsuńA budyń mam wymieszać z mlekiem czy z wodą?
OdpowiedzUsuńZ tej wody i soku rozrabiamy budyń rak ?
OdpowiedzUsuńIle potrzeba śmietany 36% na zrobienie kleksików na cieście?
OdpowiedzUsuńTrzeba być debilem żeby umieszczać przepis z dupy zupełnie niesprawdzony, na zdjęciu masa gęsta a w rzeczywistości leje się jak woda, musiałam dodać żelatynę ciekawe czy się zetnie jak nie to składniki i robota pójdą na marne, dziękuję bardzo za taki przepis
OdpowiedzUsuń