sobota, 18 stycznia 2014

Ciasto czekoladowe z masą kokosową



Pyszne i łatwe ciasto... zwłaszcza dla wielbicieli kokosowego smaku.
Zapraszamy  :):)






CIASTO CZEKOLADOWE :
 przepis znajduje się TUTAJ




MASA KOKOSOWA:

         500 ml mleka
      0,5 szklanki cukru
        200 g masła
           250 g wiórków kokosowych
          16 g cukru wanilinowego 
   oraz
   400 ml kremówki
   1 łyżka cukru
   2 opakowania śmietan fixu



Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.



Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut).


Do gorącej masy należy dodać masło i mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić(*).



Następnie ubić kremówkę z cukrem i śmietan fixem.


Ubitą kremówkę dodajemy do masy kokosowej i delikatnie mieszamy. 

 Na ciasto czekoladowe wykładamy masę kokosową i wyrównujemy, a następnie dekorujemy polewą czekoladową.


Smacznego !!!


15 komentarzy:

  1. wygląda świetnie;) przydałby mi się kawałek do kawy:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się Kochana :):)
      Zapraszamy i pozdrawiamy !!!

      Usuń
  2. Byłam pewna, że to sernik jak zobaczyłam zdjęcie:-). Wygląda mega apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) a tu zmytłka....kokos...serdeczności Olimpia :):)
      Dziękujemy i zapraszamy!!!

      Usuń
    2. no własnie to była czarodziejska sztuczka z tym kremem, tez myślałam, że to masa serowa.... bo taka ciemna masa jestem, hi hi :D

      Pozdrawiam
      Kasia

      Usuń
  3. Od dawna juz szukam takiego przepisu...dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobnie robię bounty cake:) ale nie dodaje kremówki. Skosztowałabym tego cudeńka:)

    Miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kokosowe smaki, a ciasto wygląda bosko, więc najchętniej teraz wyciągnęłabym łapkę i się poczęstowała kawałkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jej, co za boskie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. W smaku ok ale kompletnie nie trzyma sie "kupy", rozwala się masa wiórkowa; to normalne czy coś źle poszło? Hmmm

    OdpowiedzUsuń
  8. Na jaką blachę te proporcje? Bo wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Rozmiar formy to 24x 34 cm ...pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń