sobota, 5 stycznia 2013

Z nutą Amaretto...


Tak, Amaretto i podłużne biszkopty (dwa opakowania po 200 g) to podstawa tego ciasta. I właśnie ze względu na te składniki  przypomina słynne tiramisu…prawie…, a jak wiecie "prawie" robi wielką różnicę.

Zapraszamy JJ














Ciasto czekoladowe:

5 jajek

¾ szklanki cukru

2 budynie czekoladowe (bez cukru) wsypać do szklanki i uzupełnić do pełna mąką (np. wrocławską)

1 łyżka kakao,

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka (po jednym), a następnie wymieszane produkty sypkie. Całość delikatnie wymieszać rózgą. Wylać na formę 28 x 39 cm (najlepiej wyłożonej papierem). Upiec jak biszkopt.


Masa z biszkoptami:

500 g serka mascarpone

400 ml śmietany kremówki 30%

1 cukier waniliowy

3-4 łyżki cukru pudru

2 opakowania śmietan-fixu

10 -12 szt. podłużnych biszkoptów

1 miarkę kawy rozpuszczalnej (drobno zmielonej)

100 ml likieru AMARETTO


Kremówkę ubić z cukrami i śmietan-fixem na sztywno i dodać do serka. Wszystko delikatnie wymieszać rózgą. 10 – 12 podłużnych biszkoptów pokruszyć (na ok. 1-2 cm kawałki), a następnie oprószyć je kawą rozpuszczalną i skropić AMARETTO. Tak przygotowane biszkopty dodać do masy serowo-śmietanowej i delikatnie wymieszać. Następnie wyłożyć masę na wystudzony biszkopt. Na wyrównaną masę ułożyć warstwę (całych) podłużnych biszkoptów (cukrem w dół) zamaczanych w zimnym naparze kawy (2-3 miarki na 200ml wody). Warstwę biszkoptów zakrywamy masą śmietanową.

Masa śmietanowa:

400 ml śmietany 30%

2 śmietan-fixy

2 łyżki cukru pudru

Przygotować według przepisu na opakowaniu.


Gotowe ciasto dekorujemy prażonymi na patelni płatkami migdałowymi (100g) i wstawiamy na 12 godzin do lodówki.





Smacznego !

35 komentarzy:

  1. Nuta amaretto silnie do mnie przemawia:-). Cudownie wygląda to ciacho. Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurczę, co za.. wow.
    jestem pod mega wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm, moje smaki! Trzeba zapisac na przyszłość.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda. Trzeba będzie spróbować na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Si, si, si! Z przyjemnością, kawałeczek, albo dwa, bo nas dwoje, prosimy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna odmiana tiramisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Od nowego roku znowu takie pyszności...Kurcze, dieta chyba będzie przełożona na wiosnę;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zachwycajace ciasto! Chętnie się skuszę :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bym powiedziała jak Mount Everest opruszony migdałowym sniegiem, a ja w te pędy bym wyruszyła na podbój, gdybym mogła się do Waszej kuchni teleportować :P

    Pozdrawiam serdecznie,

    Dybka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oprószony oczywiście :) aż oczopląsów dostałam od tego oglądania

      Usuń
  10. Wygląda niewyobrażalnie smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. No to jestem kupiona... wygląda świetnie. Te migdały i czekoladowy biszkopt. Mniam... I śliczna prezentacja...

    OdpowiedzUsuń
  12. Jej jak ja kocham wszystko co przypomina lub jest tiramisu:-). Wasze ciasto wygląda obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. rewelacja... prawie, nie prawie. Wszystko co ma w nazwie tirmisu uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękujemy Wam za przeeeesympatyczne komentarze i odwiedziny na naszym blogu :):)
    Serdecznie Wszystkich pozdrawiamy i oczywiście zapraszamy do czytania i oglądania kolejnych postów przy "świeżej" muzyce :):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  15. Łał, wygląda obłędnie. I te smaki - idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. pięknie wygląda. Zajadam się tiramisu, może ta maleńka różnica sprawi, że zakocham się w twoim przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  17. W masie z biszkoptami nie ma wcale cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko :) jest cukier.... i waniliowy i puder. Pewnie nie zauważyłaś ;)
      Pozdrawiamy!!!

      Usuń
  18. Dałabym głowę uciąć, ze wczoraj cukru nie było ;) No nic, do swojej masy dodałam 2 łyżki nutelli i 1 łyżkę cukru pudru, ale jeszcze ciasta nie próbowałam, więc nie wiem, co z tego wyszło. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. A my dajemy dwie głowy i cztery nogi ;D, że był Kochana!
    Ale nutella ... mmm suuuuper pomysł!!! Serdeczności :):)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam dziewczyny:)Kasiu Elu pięknie u was i smacznie ,mam przepis na podobne ciasto przed świętami będzie u mnie,zapraszam ),a koleżanka cudownie śpiewa aż się nie chce od was wychodzić.-pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  21. DZIEWCZYNY!
    Dzięki za odwiedziny i komentarz :))
    Jesteście rewelacyjne!


    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam. Właśnie jestem po degustacji tegoż ciasta,dla mnie rewelacja!! Ja do drugiej warstwy śmietany zamiast śmietan fixu dodałam cytrynową galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody. Paluchy lizać!! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretka prawdopodobnie tężejącą dodać, bo jak inaczej połączyć że śmietaną?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...