środa, 24 czerwca 2015

Oryginalna Piadina Romagnola


Dziś zapraszamy na przepis na piadinę romagnola czyli odpowiednik polskich podpłomyków, z tą różnicą, że podpłomyki już dawno straciły w Polsce popularność, podczas gdy placuszki piadina, których tradycja wytwarzania sięga cywilizacji etruskiej, są jednym z filarów kuchni w prowincji Emilia Romania, czyli rejonu “Grubej Bolonii”. Piadina jest szalenie popularna, bardzo lubiana, zastępuje chleb oraz stanowi przekąskę, serwowaną z niezliczoną ilością dodatków do wyboru, z czego najpopularniejsze to salumi czyli bogaty sort szynek i salami oraz sery. Nie możecie się jednak zdziwić, jeśli w menu natraficie również na piadinę z nutellą.

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu.  Kliknij  TUTAJ

Składniki: *
  • maka typ 650- 800 g
  • smalec- 200 g
  • sól morska- 1 łyżeczka
  • woda- 400 ml 
*ilość: ok. 15 sztuk wielkości talerza śniadaniowego

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie podpłomyki, są świetne na zakąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi i wygląda baaardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No ostatnio właśnie widziałam te placki w jednej z sieci sklepów i zastanawiałam się jak smakują. A tu proszę można nawet zrobić z Waszego przepisu:-) A czym nadziewacie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomacałam opakowanie piadiny w tej sieci-mrugnęłam okiem i uśmiechnęłam się sama do siebie ;)
      Potem sciągnęłam z półki tej sieci salami, szynkę, bo akurt tydzień włoski był, potem włożyłam do koszyka kwaśną śmietanę i tuż przed kasami jeszcze ścięgnęłam z półki czerowne wytrawne wino. Wróciłam do chaty zanurkowałam w zamrażarce w poszukiwaniu kulek....

      Piadiny nie roluje się. Składa się ją na pół lub kroi się / rwie na 2 części pomiędzy które wkłada się zazwyczaj składniki o których piszę, czyli produkty rodem z "Grubej Bolonii". Na autostradzie we Włoszech w "autogrillach" (CPN-ach) z pewnością wpadnie ci w oko piadina pełna włoskich dobroci. Przed podaniem podgrzeją Ci ją w elektrycznym grillu. Jeśli w środku będzie też ser, to stanie się on super ciągnący, ciepły, a ty się rozpłyniesz i przewrócisz oczy tak, że tylko białka będą widoczne. Tak czy owak to będzie piadina przemysłowa, której honor będzie ratować tylko nadzienie. Piadinę którą prezentujemy, uraczysz się w budkach z piadinami, w każdej lepszej kanjpie w rejonnie Bolonii lu w domu.
      Jestem absolutnym fanem nutelli, ale nigdy ani nie zamówiałam, ani nie posamrowałam piadiny Nutelli. Wg mnie to profanacja jednego i drugiego składnika ;)

      Piadina, to temat rzeka, szczytem hedonizmu jest sfogliata- oł jes ! :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń