niedziela, 28 czerwca 2015

Lemoniada

 Klasyczną, domową lemoniadę sporządza się z wody,
 cukru i naturalnych soków cytrusowych (cytryny lub limonki, pomarańczy)
oraz startej skórki z tych owoców. Napój podaje się oziębiony,
a dla podniesienia smaku i wyglądu do każdej porcji napoju
wkłada się plasterek pomarańczy lub cytryny oraz kostki lodu.
My wzbogaciłyśmy jeszcze ten pyszny napój kilkoma listkami mięty.
Mamy nadzieję, że upalne lato wreszcie powróci, a wtedy lemoniada będzie hitem na każdym przyjęciu i spotkaniu.
Zapraszamy!!
 
 
 
SKŁADNIKI:
 
2-3 cytryny ze skórką (sparzone)
80-100 g cukru
800 - 1000 g wody
kostki lodu
listki mięty
 
 
Przygotowujemy szklaneczki:

 
ich brzegi zwilżamy wodą,
 
 
a następnie mokry brzeg szklanki wkładamy do cukru.


 
Odcinamy końcówki cytryn

 
i owoce kroimy na części oraz usuwamy pestki.

 
 Do naczynia miksującego wkładamy cząstki cytryn

 
cukier

 
i wlewamy wodę

 
oraz dodajemy kilka listków mięty. Miksujemy.
Można również  zamiast miksowania wycisnąć sok z cytryn,
 a skórkę zetrzeć na tarce.

 
Następnie przcedzamy lemoniadę i oczywiście dosmaczamy
 (cukrem, wodą sokiem z cytryny).

 
oraz przygotowujemy kostki lodu.
 
 
Lód możemy zostawić w kostkach lub dodatkowo rozdrobnić.

 
Do szklanek wlewamy napój

 
i serwujemy. Nie zapomnijcie o słomkach :)
 
Smacznego!!!
 








5 komentarzy:

  1. idealna na wakacyjne orzeźwienie! szkoda tylko, że słońca brakuje :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna lemoniada na orzeźwienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł bo u mnie we wtorek 38c w cieniu a dzisiaj coś ponad 30... Uf...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ponoć idą upały taka lemoniada będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń