sobota, 6 czerwca 2015

Soczysty łosoś w cieście francuskim

 
Soczysty, pełen aromatów, pyszny łosoś smacznie się skomponował z marynowaną czerwoną cebulą i ugotowanymi szparagami.
 Polecamy to pyszne danie i zapraszamy!!!
 
 


SKŁADNIKI:
 
przepis dla 4 osób
 
 
4 kawałki łososia
2 płaty ciasta francuskiego
czerwona cebula
ugotowane zielone szparagi
ser mozzarella
sok z pół cytryny
1 łyżeczka cukru
sól morska, czarny i kolorowy pieprz
 
 
oraz koperek.


 
Każdy kawałek łososia solimy i posypujemy pieprzem, a następnie
kroimy czerwoną cebulę w cieniutkie plasterki,

 

Z połówki cytryny wyciskamy sok i
dodajemy łyżeczkę cukru. Całość mieszamy,
 
 
 
 
a następnie wkładamy krążki cebuli.
Zostawiamy chwilę w tej marynacie.
 

 Kawałki łososia posypujemy morską solą, pieprzem
 czarnym i kolorowym.

 
 
Na kawałku ciasta francuskiego układamy przyprawionego
 łososia, na którym układamy marynowane krążki cebuli,


 
potem kilka ugotowanych szparag
 
 
oraz kilka kuleczek mozzarelli.
 

 Całość dobrze zawijamy w ciasto francuskie.

 
Dobrze je sklejając.
 
 
 
 
Paczuszki nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego
(180 stopni) piekarnika na ok. 40 minut.
 
 
Podajemy gorące ozdobione gałązkami świeżego koperku.
 
Smacznego!!!
 

3 komentarze:

  1. Bardzo inspirujący przepis. Postaram sie wykonać za tydzień, jak zakupie składniki. Dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała propozycja. Już mi smakuje. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń