środa, 8 lipca 2015

Gotowany kalafior z bułką tartą i koperkiem



Dziś proponujemy gotowany kalafior z bułką tartą. Zapewne wielu z Was przygotowuje kalafior bardzo podobnie. Opowiemy Wam jak my przygotowujemy kalafior. Kalafior gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelnię dodajemy masło i kiedy się rozpuści dodajemy do niego tartą bułkę. Chwileczkę całość przesmażamy, a następnie masłem z bułką tartą polewamy gorący kalafior. Całość oprószamy mielonym pieprzem oraz dodajemy siekany koperek lub natkę zielonej pietruszki, względnie szczypiorek. Zazwyczaj kalafior w takiej postaci podajemy z sadzonym jajkiem z płynnym żółtkiem. Kiedy żółtko rozleje się na talerzu i połączy się z masłem jest jeszcze smaczniej. Kalafior według tego przepisu jest najsmaczniejszy w sezonie. Z kalafiorem polecamy podać pyszne malutkie młode ziemniaczki. Niebo w gębie- hulaj dusza- piekła nie ma. 

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu.  Kliknij  TUTAJ,

Składniki:
  • bułka tarta- 1 łyżka
  • kalafior- 1 sztuka
  • koperek- wg uznania
  • masło- 50 g
  • pieprz- do smaku
  • sól- do smaku
  • woda wg potrzeb

5 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie :-)

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy w domu kalafior! Ale z bułeczka to tylko ja go jem i pojąć, od lat nie mogę, dlaczego moj maz i moj syn nie lubią tej podsmażonej bułeczki czyli czegoś co ja uważam za gwóźdź tego Dania! Czy to francuski żołądek czy przyzwyczajenia inne od naszych? Ja tam wcinam bułeczkę!

    OdpowiedzUsuń