sobota, 11 lipca 2015

Sałatka letnia według Nigelli

 
Nieprawdopodobne, wydaje się połączenie: arbuz, feta, czarne oliwki,
czerwona cebula, natka pietruszki i liście mięty... jest fantastyczne!!!
Słodycz arbuza przełamana słoną fetą, kwaskową cebulą,
 smakiem oliwek, a wszystko pachnące letnim ziołowym ogródkiem
pełnym mięty.
 Przepis pochodzi z bloga Nigelli Lawson.
 
Zapraszamy !!!
 
 
 
SKŁADNIKI:
 
600 g arbuza
120 g sera feta
sok z pół limonki
ok. 10 sztuk czarnych oliwek bez pestek
pół czerwonej cebuli
mały pęczek zielonej pietruszki
mały pęczek świeżej mięty
3-4 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
 
 


 
Arbuza i ser feta kroimy w większą kostkę


 
i układamy w naczyniu, w którym będziemy serwować sałatkę.

 
Następnie kroimy w plasterki oliwki

 
i układamy na tu i ówdzie na kawałkach arbuza i sera.

 
Przygotowujemy cebulę, którą kroimy w cienkie piórka,

 
a następnie przekładamy ją do miseczki całą
skrapiamy sokiem z  pół limonki.

 
Tak "potraktowaną" cebulę odstawiamy na chwilę.
Cebulę w ten sposób pozbawimy jej ostrego smaku,
a limonka nada jej charakterystycznej kwaskowatości.
 

 
W tym czasie kroimy natkę pietruszki

 
i wykładamy ją na sałatkę,

 
a potem miętę.

 


 
Następnie wykładamy cebulkę


 
i całość polewamy oliwą z oliwek.

 
Na koniec posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
i serwujemy.

 
Smacznego!!!



7 komentarzy:

  1. Od jakiegos czasu juz patrze w kulinarnych miesiecznikach na propozycje salatek z melonem, arbuzem, brozskiwniami i wlasnie dodatkie sera... skusze sie na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. O proszę i znów cudowne połączenie sera i arbuza , uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna sałatka, ciekawe połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moj znajomy jadl arbuza z feta i pietruszka - i zawsze sie zastanawialam jak tak mozna.
    ale tutaj to juz wyzszy lewej - tak sie dziwie ze chyba az sprobuje - moze akurat mi podpasi... ;--)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tą sałatkę, to moje ulubione letnie smaki! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń