środa, 1 lipca 2015

Ryba po grecku dla Greka



Co podać Grekowi na kolację ? Zapewne gość poczułby się uhonorowany gdyby przygotować dla niego rybę na sposób grecki. Rzut oka na rodzinny przepis na “rybę po grecku” szybko pozwala się zorientować, że przepis został mocno spolszczony i tylko bardzo uprzejmy Grek “udawałby Greka”. Zatem trzeba było zakasać rękawy, bo pomysł był taki, aby na powrót wprowadzić do przepisu charakterystyczne dla tradycji kulinarnej południa Europy składniki, min. oliwę, oliwki, paprykę, anchois i wino. Idealnie byłoby gdyby tuning objął również swoim zasięgiem seler. Pech polegał jednak na tym, że w dniu wykonywania tuningu, do warzywniaka selera naciowego nie dowieziono i trza było się zadowolić selerem korzeniowym. Szkoda wielka, bo zielone kawałeczki selera w nowym sosie do ryby po grecku, Grek z pewnością by docenił. Nie można się było jednak poddawać i należało wymyślić jakiś inny sposób, aby Grek się pokapował, zanim ten spróbuje sos i wyczuje znane mu aromaty, że danie jest ukłonem dla jego tradycji kulinarnej. Szczęśliwym zbiegiem okoliczności dostępne były ciemnofioletowe oliwki kalamata, czyli jedna z najlepszych i najbardziej charakterystycznych odmian oliwek, które przecież Grek rozpozna w 1 sekundę. YUPI !!!


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu.  Kliknij   TUTAJ 

Składniki:
  •  anchois- 4 filety
  • białe wino- 75 ml
  • cebula- 2 sztuki
  • cytryna - 1/2 sztuki
  • czosnek- 2 ząbki
  • dorsz- 500 g
  • koncentrat pomidorowy- 2 łyżki
  • korzeń pietruszki- 2 sztuki
  • natka pietruszki- wg potrzeb
  • liście laurowe- 2 sztuki
  • marchew- 2 sztuki
  • maka - 50 g
  • ocet winny- 3 łyżki
  • olej do smażenia- wg potrzeb
  • oliwa- 120 ml
  • oliwki kalamata- 15 sztuk
  • papryka- 1 sztuka
  • papryka w płatkach- do smaku
  • pieprz mielony- do smaku
  • pieprz ziarna- 7 sztuk
  • pomidory bez skórki - 400 g ( 1 puszka)
  • seler korzeniowy - 100 g
  • sól- do smaku
  • woda- 250 ml
  • ziele angielskie- 2 sztuki

6 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja na rybkę po grecku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna odmiana naszego polskiego przodu.... Obawiam sie jednak, ze w Grecji korzenia pietruszki nie znają jak w większości krajów Europy? Wiecie coś na ten temat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niania, masz rację, trochę się zapędziłam z tym korzeniem pietruszki. Mam jednak nadzieję, że Grek jej nie wyczuje :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  3. Tak podaną rybkę to i Polak z wielką ochotą by zjadł :)
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila, przetestowane na rodzinie. Nie było żadnych reklamacji, a raczej miłe zaskoczenie :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  4. Pyszna rybka, zjadłabym takiej z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń