poniedziałek, 23 września 2013

Figi i Spółka






Jak te czasy się zmieniły, oczywiście pozytywnie. Nie od dawna, zaledwie od paru lat możemy powiedzieć, że w Polsce mamy sezon figowy, podobnie jak sezon czereśniowy, truskawkowy, czy śliwkowy. Kto by przypuszczał...

Na naszej stronie Tapenda,  pierwszy raz publikujemy przepis w skład którego wchodzą figi. Zastanawiałyśmy się więc, czy figi zapiec z serem, czy zrobić tartę z figami, strudel z figami, marmeladę figową, a może deser figowy- lista jest długa, decyzja była trudna, a sezon na figi nie trwa przecież wiecznie. Jako że, jest to pierwszy wpis traktujący o figach, poszłyśmy na kompromis- zapoznajmy się z figami, z ich smakiem w niezakłóconej dojrzałej postaci.

Skomponowałyśmy kolację, na którą podałyśmy: sery, orzechy, winogrona, wędliny, i oczywiście FIGI. Czy było pysznie ? To raczej retoryczne pytanie.



Składniki ( spółki) *:

  • figi
  •  ser typu camembert
  •   ser typu gorgonzola
  •  ser żółty- ulubiony gatunek 
  •   orzechy
  •  miód
  •  wybór ulubionych wędlin 
  •  bagietka

* ilość składników wg uznania.



Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ


6 komentarzy:

  1. Właściwie taka patera z taaakimi różnościami
    mogłaby witać mnie rano każdego dnia ;D
    Pozdrawiam jesiennie...już;)
    Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mogłabym też tak codziennie, ale rano, raczej nie dałabm rady :D

      Pozdrawiam
      Kasia

      Usuń
  2. wpadam do Was na taką przekąskę:D trafiłyście w moje kubki smakowe:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za połączenie smaków! Kolacja idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale kolacja...:-) Super, moje smaki:-)

    OdpowiedzUsuń