sobota, 21 września 2013

Torcik daim & borówki




Lato kończy się, a wraz z nim niektóre owoce... - borówki.  Ich smak połączyłyśmy z karmelowo-czekoladowymi cukierkami DAIM oraz orzechami. Kruche spody posmarowane śmietanowo-serowym kremem wilgotnieją i są rewelacyjne. 
Polecamy !!!






Potrzebne będą m.in.:
·         cukierki DAIM ok. 15 sztuk
·         borówki do dekoracji
·         kilka listków mięty
·         zmielone orzechy
·         dżem lub konfitury ( my użyłyśmy z borówek)

CIASTO:
·         6 żółtek
·         20 dkg mąki
·         5 dkg zmielonych orzechów (włoskich)
·         10 dkg ( 5 dkg do ciasta i 5 dkg do dekoracji) zmielonych cukierków DAIM
·         10 dkg cukru
·         20 dkg margaryny
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Utrzeć margarynę z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, proszek do pieczenia wymieszany z mąką oraz zmielone orzechy i cukierki. Całość zmiksować i podzielić na trzy części. A następnie rozsmarować w natłuszczonej i wysypanej mielonymi orzechami formy (Ø 17 cm). Piec w temp 160 stop. (termoobieg) przez ok. 20 minut.






KREM:
200 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2-3 łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
1 łyżeczka cukru waniliowego

Śmietanę ubić z cukrami i śmietan-fixem, a następnie dodawać po jednej łyżce do serka cały czas  miksując na średnich obrotach. Pierwszy blat ułożyć na talerzu i rozsmarować część przygotowanego kremu. Potem przykryć II blatem - lekko przycisnąć i wyłożyć dżem, a równo rozprowadzony przykryć III blatem.




Z zmielonych cukierków i orzechów zrobić dekorację, a potem wyłożyć borówki.


Smacznego !


11 komentarzy:

  1. No tak na noc takie ciacho.... nieładnie, nieładnie kusić... A ja tak się zastanawiam, jak Wy dajecie radę z zajadaniem tych wszystkich łakoci? :-P

    OdpowiedzUsuń
  2. Miał być weekend bez słodkości, ale chyba będę musiała się ugiąć bo wygląda wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały torcik :) Musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda obłędnie, jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cukierki daim, to torcik musi smakować bosko:-) Jesteście wielkie:-))!
    Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudny!!!! Ale u mnie juz Borowek nie ma.... Mysle nad innymi owocami? Świeże figi pociete w plastry?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękujemy za komentarze:):) My też myślimy,że z innymi owocami będzie mniaaaaam;D ;D
    Pozdrawiamy serdecznie WSZYSTKICH !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zakochałam się again:) jest piękny. I znowu mam ochotę na coś słodkiego;>

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smaczny ten tort. Bardzo śliczny ten tort. Fantastyczny blog z ciekawymi przepisami

    OdpowiedzUsuń
  10. Jezu czy ja nie pisałam, że kocham ten tort?

    OdpowiedzUsuń