środa, 18 września 2013

Zapiekanka Kalafiorowa. Przepis krok po kroku.


Kalafiorowa zapiekanka, to danie jednogarnkowe. Wszystkie użyte w niej składniki, a jest ich tylko kilka, fantastycznie się zharmonizowały z kalafiorem. Nasza propozycja nie wymaga użycia ciężkiego beszmelu, zamiast niego proponujemy użyć ulubionego gatunku startego sera. Ser oprócz oczywistego faktu związania zapiekanki, doda jej swoistego smaczku. Kalafior z wody, podawany z sadzonym jajeczkiem, jakkolwiek równie pyszne danie, w konkursie doznań kulinarnych, nie ma szans z tą propozycją.   


Składaniki:
  • kalafior- 1 sztuka
  • pieczarki- kilka sztuk
  • groszek konserwowy- 1 puszka
  • czosnek- 2- 3 ząbki
  • ulubiony gatunek sera- ilość wg uznania ( zazwyczj kilka łyżek)
  • ulubiona szynka lub boczek- 2-4 plasterki
  • oliwa EV- 3-4 łyżki
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

10 komentarzy:

  1. kalafiora uwielbiam więc i ten pomysł na zapiekankę bardzo mi się podoba:) przepis zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kalafior w tym towarzystwie musi smakować znakomicie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. O jak ja lubię dania jednogarnkowe!!!! Kurczę, ciekawe jak ten kalafior smakuje, ja ciągle tylko gotowany i gotowany....

    OdpowiedzUsuń
  5. Gwarantujemy pełną satysfakcję- same się przekonacie :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie wynalazłam Twój przepis i zrobilam dzisiaj na obiad.
    Pyyycha;-) Dziękuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że smakowało :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  7. Superancko !! :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń