środa, 9 października 2013

Cordon Bleu czyli Kotlet Szwajcarski


Cordon Bleu, czyli popularny kotlet szwajcarski, wywodzi się nomen omen ze Szwajcarii. Okazuje się, że przepis nie jest szczególnie wiekowy, po raz pierwszy wspomina się o nim w książce kucharskiej z 1949 r, z kolei The New York Times pisze o drobiowym Cordon Bleu w 1967 r. 

Ogólnie  kotlet Cordon Bleu zawsze odnosi się do kawałka mięsa ( cielęcina, szynka, drób) wypełnionego serem lub szynką i serem. Dopuszczane są dwie metody obróbki termicznej, zarówno smażenie w głębokim tłuszczu, jak i pieczenie w piekarniku. Większość przepsiów Cordon Bleu wykorzystuje oliwę i masło do pieczenia, a autorzy zalecają, osobom, które są na diecie pieczenie Cordon Bleu w piekarniku, z nitką oliwy.

Jako, że my jesteśmy zawsze na diecie, tzn. kiedy nie jemy, postanowiłyśmy zrobić sobie dużo przyjemności przygotować dietetyczny drobiowy Cordon Bleu w piekarniku.  

Składniki:
  • piersi drobiowe ( kurczak) – 4 pojedyncze sztuki
  • jajka- 2 sztuki 
  • tarta bułka – w potrzeb
  • mąka – według potrzeb
  • ulubiony rodzaj gotowanej szynki- 2-4 plastry
  • ulubiony rodzaj żółtego sera- 2-4 plastrów
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku
  • oliwa EV
 

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

15 komentarzy:

  1. ale pysznie podane:) uwielbiam takie kotleciki:D pora śniadania, a ja już marze o obiedzie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo apetyczne!!!! :)
    Baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo dobre!!!
    Proste i eleganckie mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno z ulubionych dań dziecka mojego..... Bardzo popularne we Francji choc coraz częściej przemysłowe! robione z badziewskich składników.... Tandetne mięso i duzoooo panierki z prawdziwym cordon ma niewiele wspólnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam, że cordon bleu to ulubiony przepis przywłaszczony przez przemysł w starej Europie. Nasi przemysłowcy jeszcze po niego nie sięgneli- kwestia czasu....
      Z pewnością jednak rezultat będzie taki jaki opisujesz !


      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  4. Kocham kuraka:) lubię takie dania. Podoba mi się, że piekłaś w piekarniku, też wybieram taką opcje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cordon Bleu, wg wszsytkiech znanych mi przepisów, wykonywany jest na tłuszczu jak schabowy lub sznycel wiedeński, czyli w głębokim tłuszczu. Wielu autorów poucza: jeśli jesteś na diecie, to zrób w piekarniku......a wieć zrobiłyśmy :)
      Rezultat jest pyszny.

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  5. Dziękujemy, że wpadliście !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis, szczególnie spodobała mi się propozycja pieczenia bo wrzucam do piekarnika wszystko co można, żeby uniknąć smażenia :) Poza tym świetne te instruktaże foto trzeba mieę tylko ze 2 ręce więcej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecamy piekarnik, tym bardziej, że więcej się zmieści... na tzw. " raz"
      Dziękujemy również za miłe słowa :)

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  7. Przepis super. W moim domu stał się jednym z ulubionych. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że propozycja przypadała do gustu :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  8. O bez masełka:)?
    Ja zawsze dodaję do środka. Dawno nie pałaszowałam tego cuda, wygląda pięknie:)

    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń