sobota, 12 października 2013

Keks dyniowy przepis krok po kroku



Jedna z Tapendowych Mam pochodzi z zagłębia kapusty i dyni. Pamiętamy w spiżarniach Babci i Mamy m.in. beczki z kapustą, słoiki ze słoneczną kostką dyni, oraz kilka jej okazów naturalnych w ogromnych rozmiarach, a także suszące się pestki. Dynię najczęściej podawano do mięs oraz jako pyszny kompot do niedzielnego obiadu.
A my tym razem zrobiłyśmy keks dyniowy oczywiście, który wszystkim polecamy!



Do keksu potrzebne będzie

 PUREE Z DYNI:
Dynię obieramy, drążymy środek i ścieramy na jak najdrobniejszych oczkach tarki lub kroimy w mniejszą kostkę. Startą dynię umieszczamy w garnku z grubym dnem i podlewamy niewielką ilością wody. Dynię dusimy do czasu, aż się rozgotuje. Niestety często ją trzeba mieszać i gotować na małym ogniu, aby się nie przypaliła. Puree będzie miało najlepszą i najgładszą konsystencję, jeśli zmiksujemy je  blenderem. Można je zapasteryzować w słoiczkach. Zimą będzie „jak znalazł” ;)


SKŁADNIKI:
na dwie keksówki( o wymiarach: 10x20 cm):
200 g cukru(100g do żółtek i 100g do białek)
500 g mąki
4 duże jajka
500 g puree dyniowego
100 ml mleka
¾  szklanki oleju
100g czekolady gorzkiej (posiekanej)
100g posiekanych orzechów
60g suszonych śliwek lub żurawiny
2 łyżeczki sody
1  łyżeczka proszku do pieczenia 
1  łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej

 Keksówki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub zmielonymi orzechami.
Wszystkie suche składniki łączymy w jednej misce.


  
 Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mleko i dynię, a kiedy składniki połączą się, dodajemy składniki suche. Ciasto miksujemy około minuty. My użyłyśmy rózgi i siły naszych mięśni. 







Następnie dodajemy pianę ubitą z cukrem na sztywno, delikatnie za pomocą rózgi mieszamy i przelewamy do form. 







 Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 60 minut (do tzw. „suchego patyczka”).




Smacznego !

15 komentarzy:

  1. Ależ to ciasto smakowicie wygląda:-) I jak tu iść spać;-)? Dziewczyny coraz częściej mam problem z Waszą stroną, jak wchodzę to oprócz tytułu mam pustkę;-( Ale to zazwyczaj w pracy, pewnie przeglądarka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety Marzenko, my też w jednej przeglądarce mamy taki sam problem :(:(
      Pozdrawiamy i życzymy miłego weekendu!

      Usuń
  2. woow, ale musiał smakować!
    również zaczęłam dziś sezon dyniowy, na pewno Wasza propozycja się przyda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj smakuje...mmm Kochamy ten sezon dyniowy :):)
      Pozdrawiamy!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Oj tak...też nas to ucieszyło:):)
      Polecamy i pozdrawiamy serdecznie!!!

      Usuń
  4. wygląda smakowicie :) lubię wypieki z dynią!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno wypróbuje :) Przepis już zapisany :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Keksy mnie nie lubią ale Wam wyszedł wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dyniowy kompot...? Nigdy o czymś takim nie słyszałam! Bardzo jestem ciekawa, co to za cudo...
    A keks wygląda wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co za smakowite połączenie! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale cudne keksy, i ten dodatek czekólady! orzechów! śliwek! musi być pyszne z dynia....

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochani dziękujemy, polecamy i oczywiście zapraszamy :):)
    SERDECZNOŚCI !!!

    OdpowiedzUsuń