sobota, 9 listopada 2013

Ciastka dyniowe z kawałkami czekolady



Ciastka według tego przepisu są miękkie, bardzo aromatyczne i leciutkie. Sama dynia może nie jest bardzo wyczuwalna w smaku, ale to właśnie ona zapewnia, że ciasteczka są wilgotne i miękkie. 
Polecamy te pyszne ciasteczka zwłaszcza do jesiennych herbatek :):)







 SKŁADNIKI:


* 4 szklanki mąki
* 1 szklanka puree z dyni
* 200 g miękkiego masła
* 1 jajko
* 1,5 szklanki cukru
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka przyprawy do piernika
* 0,5 łyżeczki kurkumy
* 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
*100 g posiekanej czekolady










SPOSÓB WYKONANIA:

Wszystkie suche składniki łączymy w misce.


Pamiętajcie o gałce muszkatołowej...


następnie dodajemy pokrojoną w kawałki czekoladę


Teraz kolej na dynię, masło i jajko.



Zagniatamy elastyczne ciasto do chwili utworzenia jednolitej kuli.
Jeżeli ciasto nadal się klei do rąk, to należy dodać jeszcze  mąki




Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. dwie godziny do lodówki. 


Z ciasta formujemy kulki większe od orzecha włoskiego i układamy w kilku centymetrowej odległości od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i ciastka pieczemy ok 12-15 min. Pozostawiamy na blasze ok 10 min, a następnie zdejmujemy 
i odstawiamy do wystygnięcia.





                                                                       Smacznego !!!


4 komentarze:

  1. takie dyniowe Tapendowe pieguski.
    Łatwizna, nawet ja dałabym radę ! :D

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, mięciutkie, z czekoladą... Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A rogale gdzie?;-) Ciasteczka wyglądają właśnie na takie mięciutkie, podkradam jedno na jutrzejsze śniadanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenka, nie mamy jeszcze certyfikatu na "MORCIŃSKIE ROGALE"...ale wszystko przed nami ;);)
    Pozdrawiamy serdecznie !!!!

    OdpowiedzUsuń