środa, 13 listopada 2013

Spaghetti z Tuńczykiem



Spaghetti z Tuńczykiem to klasyka włoskiej kuchni, jednak tylko jeśli traktuje się o połączeniu składników, czyli o spaghetti oraz tuńczyku. Odnosząc się do szczegółów, to należy podkreślić, że danie ma tyle wariantów ile kucharzy, którzy je przygotowują.

Mogę napisać o tym co najbardziej lubię, i tym samym co polecam. Przede wszystkim zawsze używam tuńczyka z puszki, może to być tuńczyk w oleju lub w sosie własnym. Wybieram tych producentów, którzy do puszek wkładają duże kawałki tuńczyka, a nie " wiórki" tuńczyka . Przygotowując sos w wersji "na czerwono" , najchętniej używam świeżych pomidorów. Trudno opisać smak, więc najlepiej, w ramach testów, przygotować sos ze świeżych pomidorów oraz pomidorów z puszki, a następnie dokonać porównania.
         
Tuńczyka zawsze dodaję na samym końcu przygotowywania sosu, ponieważ lubię czuć jego smak, z tego samego powodu, staram się kawałków tuńczyka nie rozdrabniać. Z kolei na początku gotowania bardzo często " podkręcam" sos anchois, ten zabieg dodatkwo uwydatnia morski charakter dania.

Dodatki: z tuńczykiem najbardziej, dla mnie, komponują się kapary, czarne oliwki oraz natka pietruszki.
 
składniki *:
  • puszka tuńczyka - 50 lub 100 g
  • spaghetti- 120- 150 g
  • pomidorki koktajlowe- kilka sztuk ( dojrzałych)
  • ząbki czosnku- 2-3 sztuki
  • kilka łyżek oliwy EV
  • kapary- 1 czubata łyżeczka
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku
  • anchois w oleju lub z soli- 2-3 fileciki ( opcja) 
  • posiekana natka pietruszki- 1 łyżeczka

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

13 komentarzy:

  1. jak dla mnie strzał w 10!:) od razu dostaję ślinotoku, tylko nie mogę przekonać męża do takiego makaronu z tuńczykiem:/ zapisuję ten przepis, może tym razem, Pan będzie na TAK:D:D:S

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie smakować, 100 %
      Przepis udoskonalany przez 20 lat, czyli ideał, całkiem poważnie mówiąc.

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  2. już nie mogę doczekać się piątku ;)...zrobię te pyszności :)
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piatto semplice ma molto saporito.un caro saluto a te.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękujemy, że mieliście czas, aby do nas wpaść.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobry przepis, ja też robię z czosnkiem, wolę zamiast podsmażanej cebulki, czosnek daje wspaniały aromat i pasuje do ryb, lubię też dodać orzechy włoskie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zacne danie! Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę Bardzo ! Smacznego :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń