sobota, 23 listopada 2013

Ciasto - PTASIE MLECZKO - oprószone śniegiem


Oprószone śniegiem ;) tzn. wiórkami kokosowymi ciasto "Ptasie mleczko" - przepis z Maminego zeszytu, czyli z serii "smak dzieciństwa". 
Propozycja świątecznego, zimowego ciasta. W roli głównej trochę niedoceniana kaszka manna. 
Jedna, ciągle ta sama zasada:
wszystkie składniki biszkoptu i kremu (tłuszcz i ugotowana kaszka) 
muszą mieć taką samą temperaturę.

Zapraszamy!




SKŁADNIKI KREMU:

1 litr mleka
250 g margaryny
200 g cukru
6 łyżek kaszki manny
sok z jednej cytryny
4 białka
4 łyżki żelatyny

Przepis na formę o wymiarach: 31,5 cm x 22,5 cm







SPOSÓB WYKONANIA:

zagotować mleko


wsypać cukier, a po chwili kaszkę - wszystko mieszamy


do ugotowanej kaszki dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny


jeszcze chwilę mieszamy i odstawiamy kaszkę 




Kaszka stygnie, a my zabieramy się za biszkopt.


SKŁADNIKI BISZKOPTU:

4 jaja
100 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki wrocławskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli

Białka ubijamy z solą i cukrem na sztywną pianę


Jeden z sekretów puszystego biszkoptu? Dobrze ubite białka - na sztywno !


Potem dodajemy po żółtku - miksujemy kolejno na najwyższych obrotach, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe - sypkie składniki - przesiane 
przez sitko. Wyłączamy mikser.


 Wszystko delikatnie mieszamy używając rózgi

         
wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut (temperatura 150 stopni TERMOOBIEG).


WYKONANIE KREMU:

Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce wystudzoną kaszkę.
 Całość miksujemy na jednolitą masę.


4 białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z kremem,
 aby uzyskać puszystość masy


Przygotowujemy żelatynę według przepisu na opakowaniu, 
studzimy i wlewamy do kremu.
 Wszystko miksujemy.


 Tak przygotowany krem wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Wyrównujemy i wstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.


POLEWA CZEKOLADOWA:


200 g czekolady gorzkiej (70%)
200 ml śmietany 30%

śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną czekoladę i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Lekko studzimy i wylewamy na zastygły krem. Wyrównujemy i znowu wkładamy blachę do lodówki.

Po ok. godzinie, albo tuż przed podaniem obficie posypujemy
 wiórkami kokosowymi.




Smacznego !



13 komentarzy:

  1. nie wiedziałam, że jest ciasto o takiej nazwie, zazwyczaj jak robię ptasie mleczko to jest to delikatna pianka z białek lub śmietany.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :)
    U mnie w domu się takiego nie jadało, ale jestem pewna, że bym się w nim zakochała - ach ta kaszka...

    OdpowiedzUsuń
  3. Po mojej miłości do ptasiego mleczka wiem, że to ciasto zachwyciłoby mnie i smakiem, i wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jestem wielką fanką wiórków kokosowych, ale jest w tym cieście coś, co mi się podoba;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nasze mamy to potrafią gotować :D !
    Moja ma tylko chyba twardy dysk w głowie, bo tam wszystko zapisuje . hahaha

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne ciacho, rzeczywiście wygląda bardzo świątecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Krem na bazie kaszy manny to był w dzieciństwie mój ulubiony krem w ciastach. Moja mama taki robiła:)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kremy z kaszą manną :) U mnie w domu robimy tak zwaną dewotkę, właśnie z kaszą manną :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Polecamy, pozdrawiamy i zapraszamy ;);)
    Dziękujemy za przesympatyczne wpisy!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Podziwiam te Wasze ciasta:-) Są jak z innej bajki, a krem z kaszy manny pamiętam z dzieciństwa:-) Pozdrawiam cieplutko:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Żelatyny mają być 4 łyżki czy łyżeczki? I w jakiej ilości wody ją rozpuszczacie, bo mój krem wyszedł jakiś dziwny.

    OdpowiedzUsuń