środa, 20 listopada 2013

Kurczak Pieczony



Kurczak pieczony w piekarniku, to kolejna nasza propozycja na kawałek soczystego mięsa z cienką jak pergamin i chrupiącą skórką. Wbrew pozorom, przygotowanie dania nie wymaga szczególnych zabiegów; praktycznie wszystko wykona piekarnik.
Niniejsza propozycja na pieczonego kurczaka jest nawiązaniem do grillowanych kurczaków z lat 80-tych ubiegłego stulecia. Zamiast majeranku, w owym czasie najbardziej popularnej przyprawy ( do dziś doceniany), został użyty bukiet rozmarynu i szałwii z dodatkiem czosnku- proste, boskie, i można powiedzieć tradycyjne danie ;)

W procesie pieczenia, do naczynia, w którym pieczony jest kurczak, została dodana woda. Dzięki takiemu zabiegowi, powietrze w piekarniku jest wilgotne, co chroni mięso przed jego wysuszeniem i przypaleniem.  

Czas pieczenia, to ok. 50 minut na kilogram kurczaka.

Składniki:
  • kurczak- 1 sztuka
  • czosnek- 2/3 ząbki 
  • rozmaryn, świeży lub mrożony- 2/3 gałązki
  • szałwia, świeża lub mrożona- ok. 7 listków
  • czarny mielony pieprz- duża szczypta
  • sól- ok. 1 łyżeczka 
  • słodka mielona papryka- ok. pół łyżeczki
  • pieprz cayenne- do smaku
  • oliwa EV- ok. 3 łyżki
  • masło- 1 łyżeczka
  • sznurek
  • woda- 1/2 szklanki

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

9 komentarzy:

  1. o jaką mi ochotę narobiłyście tymi zdjęciami :) aż mi zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie upieczone mięsko:) a ten patent z masełkiem pod cycuszkiem muszę wypróbować:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, patent stary jak świat, tylko go przypominamy.
      Cycki są wyśmienite z tym masłem :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  3. Ależ mam smaka na Waszego kurczaka:-), jest idealny pod każdym względem, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. satysfakcja gwarantowana !!

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  5. Jaka obrazowa instrukcja:-) Bardzo fajny pomysł z tym masłem pod skórą. Przy najbliższej okazji wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. klasyka gatunku i jakże apetyczne zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękujemy, że do NAs wpadliście na kurczaka :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń