czwartek, 14 listopada 2013

Ryba z Ziemniaczaną Łuską



Ryba z ziemniaczaną łuską to nasz kolejny przepis z serii potyczki z rybami. Poniższy przepis przemyca popularny składnik, jakimi są ziemniaki. Do tej pory często proponowałyśmy ziemniaki podawane z rybą, jednak podawanej w postaci przystawki, tym razem ziemniaki stanowią integralną cześć tego dania. Aby zrealizować ten przepis, potrzebne są filety rybne; instrukcję, jak je pozyskać pokazałyśmy TUTAJ. Czas potrzebny na upieczenie filetów rybnych to zaledwie 8-10 minut, to nie wystarczy, aby upiec również ziemniaki, dlatego zostały one wstępnie usmażone w głębokim tłuszczu, a następnie ułożone na surowych filetach ryb na kształt " łuski" 

Rybę podałyśmy ze szpinakiem z dodatkiem prosciutto. Jest to osobny przepis na tzw. "zaś"; w każdym razie, całość to propozycja dania z cyklu " morze - ziemia", czyli połączenie ryb z darami ziemi. 

Zapraszamy na przepis na rybę z ziemniaczaną łuską.



Składniki: *
  • filety z ulubionego gatunku ryb- 4 sztuki
  • ziemniaki- 2-3 sztuki 
  • oliwa EV
  • cytryna - sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do usmażenia ziemniaków

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

1 komentarz: