sobota, 7 grudnia 2013

Chleb jabłkowo-orzechowy bez mąki


To naprawdę niezwykły chlebek - zdrowy, pyszny i prosty, bo jedyne co musimy z nim zrobić, to wymieszać osobno sypkie i mokre składniki, a potem je połączyć. Szczerze? Nie wierzyłyśmy, że "wyjdzie". Bez grama mąki?
 A tu takie zaskoczenie. Zapach i smak  niesamowity!!!
 Chleb trzyma świeżość przez 5 dni. 

Zapraszamy!!!




SKŁADNIKI:

200 g mielonych migdałów
60 g siekanych orzechów włoskich
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 szczypty soli morskiej
2 szczypty cynamonu
1 jajko
200 g musu jabłkowego (najlepiej niesłodzonego)
2-3  łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na jedną foremkę tzw. "keksówkę" (10x20 cm)








Keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub 
zmielonymi orzechami.


Bez użycia miksera mieszamy następujące składniki: jajko, mus jabłkowy, śmietanę i olej.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.



W drugiej misce mieszamy pozostałe składniki tzw."suche".


Do wymieszanych "suchych" składników dodajemy wymieszane "mokre"
 i za pomocą rózgi łączymy wszystko.



Wykładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego 
piekarnika na ok.45 minut.


Upieczony !


Roznoszący się piękny zapach nie pozwolił na odczekanie i jeszcze gorący próbowałyśmy (zdjęcie po lewej), a za kilka godzin chlebek wyglądał tak 
jak na zdjęciu po prawej.

Smacznego!





9 komentarzy:

  1. Taki apetyczny chlebek bez ani grama mąki? Jestem zaskoczona, ale bardzo, bardzo pozytywnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. a mogę dodać nie mielone siemię lniane? wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mielone siemię lniane i migdały "robią" za mąkę...
      Można spróbować z niemielonym :):) .
      My robiłyśmy według oryginalnego przepisu,
      ale każdą recepturę można modyfikować;)
      Pozdrawiamy!!!

      Usuń
    2. Wystarczy siemię lniane zmielić w młynku elektrycznym ,ja tak często robię .

      Usuń
  3. Jestem zawsze ZA przemycaniem błonnika. A to jest idealny przemytnik !
    Z pewnością wypróbuję.

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. juz grzejepiekarnik halina zoja

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękujemy za odwiedziny i zapraszamy do nas częściej ;);)
    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow!musze koniecznie zrobic!! Wyglada rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń