Przedstawiam procedurę wykonania masy makowej do słodkich wypieków. Na samym wstępie informuję, że antyczny sprzęt AGD, który widać na poszczególnych wizualizachach, nie jest ustawką. Taki sprzęt po prostu używamy do przygotowania masy makowej. Od bardzo dawna nie uczestniczyłam w tym rodzinnym rytuarze, dlatego pozytywnie zaskoczyła mne odpowiedź mojej dwudziestoletniej siostrznicy, że nowoczesne sprzęty nie są przewidziane do wykonania masy makowej z powodu tradycji. Po zakończeniu pracy, trzepaczka, ręczna maszyna, tłuczek, makutra, zostały umyte i schowane na dno szafy z optymistycznym " do zobaczenia z rok"
Na zakończenie filmik o pogaduszkach podczas kręcenia maku- miałyśmy dużo czasu :)
Na zakończenie filmik o pogaduszkach podczas kręcenia maku- miałyśmy dużo czasu :)
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę
Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki:
- mak- 1 kg
- cukier- 2 i 1/4 szklanki
- masło- 375 g
- jajka - 6 sztuk
- migdały- 100 g
- orzechy- 100 g
- skórka pomarańczowa- 100 g
- rodzynki- 100 g
- powidła- 5 łyżek
- olejek migdałowy- 4 ml
Pyszna :-) taka domowa najlepsza. Wesołych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowa masa makowa. Jest prosta w przygotowaniu a za to jaka pyszna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
uwielbiam domową masę makową! można do niej dodać, co tylko się chce :)
OdpowiedzUsuńSerdeczne życzenia radosnych Świąt
OdpowiedzUsuńw cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.
To my jednak na łatwiznę idziemy i mak mielony kupujemy;-)) Zdrowych, wesołych i pełnych magii Świąt !
OdpowiedzUsuńmakutra chyba a nie makutia
OdpowiedzUsuńsłuszna uwaga ! :)
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ta sama babcina szkoła co i u mnie :-) Przy drugim mieleniu cukier itd. Robimy mase zawsze w domu wedlug tego tradycyjnego przepisu. Tylko rodzynki upijam do granic możliwości w rumie :-)
OdpowiedzUsuń