To ciasto dla Wszystkich miłośników wafelków, orzechów i eksperymentów w kuchni. Nie jest trudne. Pieczemy dwa ciasta, przekładamy kremem, polewamy czekoladą i posypujemy kawałkami orzechów lub migdałów (według uznania). Ciekawe połączenie zapewnia przyjemność dla naszych kubków smakowych.
Ciasto I :
6 białek
¾ szklanka cukru
100 g wiórków kokosowych
100 g posiekanych orzechów włoskich
60 g płatków migdałowych
Białka ubić z cukrem do uzyskania sztywnej konsystencji.
Następnie dodać wiórki kokosowe i
płatki migdałowe
Całość delikatnie wymieszać za pomocą rózgi.
Dodać posiekane orzechy i ponownie delikatnie wymieszać.
Następnie dodać posiekane wafelki
Ponownie wszystko delikatnie wymieszać rózgą.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez ok.25-30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg)- najlepiej do tzw. "suchego patyczka".
Przepis na biszkopt (CIASTO II) znajdziesz
KREM:
3 żółtka
750 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Za pomocą miksera utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę,
a następnie dodawać po łyżce ser.
Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto II i wyrównujemy.
Na warstwę kremu wykładamy „Ciasto I”. Zdejmujemy papier i delikatnie dociskamy.
Wierzch dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy
posiekanymi np. migdałami.
Smacznego!
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Bardzo smakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na Elegancka.pl! Tam inspiracja na podstawie Waszego wpisu :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.elegancka.pl/kulinaria/idealny-wywar-miesny
Pozdrawiam!
Pycha, gdyby nie imprezy na ten weekend, to już bym leciała do sklepu po produkty:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńCiasto do którego zabieram się już od hoho... może te cudne zdjęcia w końcu mnie skuszą ;-)
OdpowiedzUsuńŁał,co za bajeczne ciacho!
OdpowiedzUsuńwefelki w czekoladzie - zajdam się, spkojnie moge wciągnąc całą paczkę. Nie wyobrażam sobie, ile bym mogła wciągnąć takiego ciasta. Strach się bać :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia
Mmm, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńTego ciasta jeszcze nie znałam, a czuję, że może mi baaardzo posmakować :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne, było pyszne. To wygląda przepysznie! Koniecznie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńRobiłam, ale zupełnie inną wersję tego ciasta;)) Na pewno wypróbuję Waszą;)
OdpowiedzUsuńfajny blog :) będę częściej tu gościć :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto!! Troszke wersje zmienilam i do masy (serka) dodalam kawy I Kahula, jest pyszne!
OdpowiedzUsuńCasto jeden pieczemy razem z ciastem dwa, ten sam czas, ta sama temperatura? W jaki sposób zagęścić krem z mascarpone. Dostałam wersję light, która ma jest półpłynna
OdpowiedzUsuńMy piekłyśmy na osobnych formach i w różnych temperaturach. CIASTO I w temp. 180 stopni, a CIASTO II to biszkopt - w temperaturze 150 (TERMOOBIEG).
UsuńDziękujemy i pozdrawiamy!!!
Czy do kremu mają być tylko 3 żółtka? Na zdjęciu wydaje się być ich więcej?
OdpowiedzUsuńSą trzy tylko "rozlane" :)....im więcej żółtek tym krem może być luźniejszy ( nie polecam).
Usuń