Nasz faworyt!
Dlaczego?
1. Jesteśmy z Wielkopolski i lubimy PYRKI ;) ;)
2. Szybka, łatwa.
3. Składniki na 99% zawsze w domu.
4. PYSZNA !!!!!
:) :)
Tym razem, ze względu na KARNAWAŁ i związane z nim
liczne przyjęcia, "domówki", prywatki...itp. postanowiłyśmy podać ją
w małych kieliszkach (1kieliszek/osobę) i wierzycie,
czy nie sposób podania sprawdził się.
To sałatka, którą można przygotować kilka godzin wcześniej,
a tuż przed podaniem
polać sosem i udekorować zielonym koperkiem oraz ziarenkami
kolorowego pieprzu, który podkręca jej smak.
Ilość warstw zależy od Was i od naczyń, w których chcecie sałatkę podać.
Nam zmieściły się trzy warstwy (ziemniaki/ ogórki/ ziemniaki).
Zapraszamy!!!
SKŁADNIKI SAŁATKI:
przepis na 4 osoby
3-4 średnie ugotowane ziemniaki
3-4 średnie ogórki konserwowe
zielony koperek oraz ziarna kolorowego pieprzu do dekoracji
( można pominąć kolorowy pieprz, jeżeli ktoś nie lubi)
SKŁADNIKI SOSU:
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
1 średni ząbek czosnku
sól, pieprz czarny mielony do smaku
Ugotowane, obrane ziemniaki kroimy w kostkę,
i układamy w naczyniu pierwszą warstwę,
a następnie kroimy ogórki konserwowe
i również układamy je w naczyniu jako drugą warstwę.
Czynności z ziemniakami i ogórkami powtarzamy (według uznania).
W naszych kieliszkach zmieściły się trzy warstwy
(ziemniaki/ogórki/ziemniaki).
PRZYGOTOWANIE SOSU:
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy
do pozostałych składników
wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy
solą oraz pieprzem do smaku.
Tuż przed podaniem wylewamy sos na wierzch sałatki i
posypujemy pokrojonym koperkiem
oraz kilkoma ziarenkami kolorowego pieprzu.
Serwujemy!
Smacznego!!!
Proste i pyszne. Super!
OdpowiedzUsuńAle cudnie podana :-) rewelacja :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńFantastycznie podana! Pycha!
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńW piątek będą u nas pyry z gzikiem ale to też wygląda świetnie! Moja lepsza połowa ma wielkopolskie korzenie więc te klimaty smakowe znam i lubię
OdpowiedzUsuńW piątek będą u nas pyry z gzikiem ale to też wygląda świetnie! Moja lepsza połowa ma wielkopolskie korzenie więc te klimaty smakowe znam i lubię
OdpowiedzUsuńŚlicznie i niebanalnie podałaś tę sałatkę :)
OdpowiedzUsuń